BiH je čvorište za distribuciju droga u države zapadne Evrope

Naša zemlja postala je važno čvorište za trgovinu drogom, koja se kroz BiH i region transportuje u države zapadne Evrope, stoji u izvještaju Kancelarije UN-a za borbu protiv narkotika i organizovanog kriminala za 2012. godinu.

U dokumentu se navodi da glavna ruta prolazi kroz Bugarsku, Rumuniju i Makedoniju, te Kosovo, a zatim kroz Crnu Goru, Srbiju i BiH, odakle preko Hrvatske i Slovenije odlazi na evropsko tržište, pišu Nezavisne novine.

“Trgovina kanabisa je izuzetno zastupljena u istočnoj i centralnoj Evropi, a biljka kanabica uglavnom dolazi iz Makedonije, Kosova, Crne Gore i južnog dijela BiH”, stoji u izvještaju u kojem se ističe da naš region ima značajnu ulogu u sanbdijevanju evropskog tržišta kanabisom.

Kanabis, navodi se u izvještaju, uglavnom švercuju organizovane kriminalne grupe preko Crne Gore i BiH.

Kada je riječ o kokainu, on se iz istočne Evrope prebacuje u Crnu Goru i Albaniju, odakle se transportuje na Kosovo, a zatim u Srbiju, prije nego što dođe do BiH i potom do zapadnoevropskog tržišta.

“Što se tiče trgovine narkoticima, u BiH je tokom protekle godine učinjeno vrlo malo i ova zemlja i dalje ostaje tranzitni koridor za međunarodnu trgovinu narkoticima”, navodi se u ovom izvještaju.

Stoji i da organizovane kriminalne grupe i dalje nastavljaju da operišu kroz teritoriju BiH. Potrošnja narkotika u našoj zemlji, kako se navodi, relativno je niska, ukoliko se uporedi sa ostalim evropskim zemljama.

“BiH je u ranoj fazi borbe protiv trgovine narkoticima”, stoji u izvještaju, te se dodaje da broj narkomana u BiH, posebno među mladima, raste.

Juri Fedotov, generalni direktor Kancelarije UN-a za borbu protiv narkotika i organizovanog kriminala, ukazuje da je Balkan i dalje glavni put za šverc droge. On kaže da je oko 60 tona heorina, vrijednog oko 13 milijardi dolara, dospjelo preko “balkanske rute” u zapadnu i centralnu Evropu.

“Problem narkotika i kriminala na Balkanu nije prošlost, već je i dalje sadašnjost”, upozorio je Fedotov.

Iz policije, međutim, ističu da su zaplijenili značajne količine droge, a nisu izostala ni hapšenja dilera.

Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH, ističe da je prošle godine otkriveno i oduzeto oko 35,5 kilograma marihuane.

“Među otkrivenim i oduzetim narkoticima su i 263 stabljike marihuane, 16 sjemenki marihuane, 414 komada bromazepama, 406 komada diazepama, 50 komada heptanona, te 599 ostalih narko-analgetika”, kaže Dujkovićeva.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, naglašava da su, sa kolegama iz regiona, učestvovali u više međunarodnih akcija koje su bile usmjerene protiv lica koja su se bavila neovlašetenom proizvodnjom i prometom narkotika.

“Razbijene su desetine organizovanih kriminalnih grupa”, kaže Šoja.

Ruta šverca droge
1. Bugarska

2. Rumunija

3. Makedonija

4. Kosovo

5. Crna Gora

6. Srbija

7. BiH

8. Hrvatska

9. Slovenija

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com