BiH ponovo među najsiromašnijim na svijetu: “Mi nemamo kulturu rada”

Godišnji indeks siromaštva koji je objavio američki profesor ekonomije rangira države po obimu nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta realnog BDP-a po glavi stanovnika.

U analizi 157 zemalja, Bosna i Hercegovina zauzela je 18. mjesto i ocijenjena je kao najgora u regionu.

Brojne polemike
Bosanskohercegovačko društvo ocijenjeno je kao osamnaesto u svijetu prema Hankeovom godišnjem indeksu simomaštva. Još jedna neslavna visoka pozicija na listi siromaštva otvorila je brojne polemike.

– Ta je lista nastala na osnovu više faktora, osnov ekonomija jeste, ali da je politika produktivnija, mi bi u ekonomskom smislu bili daleko bolji i imali bi bolje blagostanje i život i standard. Poslije rata još se nismo stabilizirali, a nemamo ni kulturu rada. Nas politička situacija opterećuje, tvrdi ekonomista Željko Šain.

Ovaj indeks formira se na osnovu odnosa nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta BDP-a, a za BiH se navodi da je nezaposlenost najznačajniji faktor bijede.

Brojni faktori
Lošim ekonomskim parametrima kumovali su korupcija, neznanje i odlazak mladih, kažu u nevladinom sektoru.

– BiH je zemlja gdje ste siromašni i ako radite i ako ne radite, prema tome jedna organizacija od strane nesposobne vlasti je takva da je to naša sadašnjost, a bojim se i naša budućnost, kaže Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

– U ekonomiji kažu da veći broj ljudi pravi veći proizvod a mi imamo tu nesreću da imamo sve manje ljdui i da uskoro nećemo moći proizvesti ni osnovno za naše potrebe, odnosno za potrebe našeg stanovništva, mišljenja je Danijel Malić, ekspert za međunarodne projekte.

Građani nisu iznenađeni
Za građane naše zemlje ova neslavna statistika nije nikakvo iznenađenje.

– Kako mi da dovedemo investiture kako neko da ulaže u državu u kojoj se konstantno priča o ratu o prošlosti, kada dovodimo mir u upit i to su uzročno posljedične veze zašto smo lideri evrope u negativnom smislu, poručuje sociolog Vladimir Vasić.

Što se tiče naših susjeda, Hrvatska je najbolje rangirana i zauzima 98, Srbija 54., Crna gora 34 mjesto. Predviđanja za naredni period nisu ništa bolja, javlja BHRT.