BiH: Vanjski dug BiH 6,3 mlrd. KM

BiH je u 2011. godini nastavila ubrzano da se zadužuje, pa je vanjski dug na kraju avgusta dostigao 6,3 milijarde maraka, što je za 137 miliona KM više nego na kraju juna.

Kako su naveli u Ministarstvu finansija i trezora BiH, od ukupnog vanjskog duga BiH, na dug Federacije BiH otpada više od četiri milijarde maraka, a na dug Republike Srpske nešto više od 2,2 milijarde KM. Na Brčko distrikt odnosi se 11 miliona maraka, dok je na institucijama BiH alocirano 29 miliona maraka.

U informaciji o stanju javne zaduženosti BiH, koju je na zahtjev Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, navodi se da je na dan 1. septembra 2011. godine vanjski dug BiH iznosio 6.318.302.033 marke.

U ovaj iznos uključeni su krediti čiji je nosilac obaveza BiH, kao i krediti koje su ugovorili entiteti i koji su direktni nosioci obaveza.

U informaciji se navodi da najveće učešće u vanjskoj zaduženosti bilježi dug prema međunarodnim finansijskim institucijama, i to Svjetskoj banci, Pariskom i Londonskom klubu kreditora, Međunarodnom monetarnom fondu i drugim, javlja Srna.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS (SVOT) Saša Grabovac kaže da je dinamika rasta duga BiH zabrinjavajuća, ali i da se, s druge strane, ne može reći da je BiH visoko zadužena zemlja.

– Zabrinjava trend naglog rasta zaduživanja u proteklih nekoliko godina i struktura potrošnje tih sredstava. Nemamo kapitalnih investicija, već zaduženje uglavnom ide direktno u potrošnju, istakao je Grabovac.

Informacija o spoljnom dugu BiH naći će se na dnevnom redu sjednice Komisije za spoljne poslove parlamenta BiH koja bi trebalo da bude održana u srijedu, 9. novembra.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com