13. Augusta 2022.

Bosanska piramida Sunca dio Rtanj experimenta 2013

„RTANJ EXPERIMENT 2013“ je organizaciono najzahtevniji i tehnički najsloženiji istraživački poduhvat do sada izveden na Rtnju i uopšte kada su istraživanja elektromagnetnih fenomena piramida u svijetu. Srbiju i Rtanj će posjetiti multidisciplinarni tim od oko 25 eksperata iz Rusije, Kanade, Velike Britanije, Italije, Finske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i naravno Srbije.

Glavni eksperiment će trajati neprekidnih tri dana. Oko 250 kg opreme će biti postavljeno na vrhu piramide putem koje će se pokušati otkriti tačna lokacija izvora elektromagnetne frekvencije i ultra zvuka Rtnja. Rtanj će se pobuđivati frekventnim generatorom i pratit će se prostiranje njegovog eha. Ovo je eksperiment koji nije samo po pitanju svojih učesnika internacionalan, već i po pitanju država u kojima će se pored Rtnja eksperiment paralelno sprovoditi. Sve što se dešava na Rtnju, pratit će se u Beogradu, ali i putem aparatura u Zagrebu i putem urađaja koji će biti postavljen na vrhu Bosanske piramide Sunca u Visokom. Uz pomoć jedne tone sofisticirane tehnologije vrijednosti 500.000 eura i veliki ljudski, životinjski i tehnički angažman, pokušati doći do novih otkrića na planini Rtanj.

Kako je zaista riječ o nesvakidašnjem poduhvatu, na vrhu piramidalnog Rtnja će biti postavljene i mnogobrojne kamere. Standardne za snimanje eksperimentalne opreme, ali i termo i kamere IC i UV spektra, kao i dva sistema polikontrastne interferentne fotografije, koje će emitovati signal u glavnu istraživačku bazu u naselju Rtanj gde će se monitoring vršiti sa oko pola tone opreme. Prije, tokom i poslije eksperimenta će istraživački tim sa gostima obići mnogo lokacija u podnožju Rtnja u opštinama Boljevac, Sokobanja i Zaječar i sa oko 250 kg opreme pored uživanja u pravilnoj geometriji i nestvarnoj prirodi, dopuniti dosadašnju istraživačku građu Rtnja.

Iz želje da se transparentno predstavi istraživački postupak, postojat će on-line supervizori koji će pratiti mjerenja. Putem posebnog internet TV kanala svi zainteresovani će moći pratiti aktivnosti i podatke zabilježene sa vrha Rtnja, ali i uživati u razmjeni mišljenja i zapažanjima predavača tokom direktnih prenosa brifinga i konferencija.

Kako je Rtanj pun izazova, za očekivati je i iznenađenje u vidu gosta iznenađenja, eksperimenata sa Teslinim kalemovima i zavojnicama, laserima, zvukom, svjetlom itd. Pored redovnog predavačkog programa u večernjim časovima u sali TUK Rtanj – Milenium Grup, bit će i predavačkih skupova koji će se održati u prirodi, na vrhu Rtnja, pored Vrmđanskog (Vrmaškog) jezera, u pećini Golema Porica, Bogovinskoj pećini, Zlotskoj i Rtanjskoj mag. anomaliji, vrhu Baba, brdu Ljuljaška, brdu Kostandinovica, Latingradu, Ilinu, Boljevcu, Brestovičkoj banji, Gamzigradskoj banji, Banji Jošanica i Sokobanji…, ali i nesvakidašnjem predavačkom ambijentu kao što je predavanje u bazenu o lekovitosti i sastavu termomineralnih voda obogaćenih blagotvorno radioaktivnim gasom Radon. Ambijentalni prostor predavačke sale će biti obogaćivan isceliteljskim frekvencijama putem najsavremenijeg generatora skalarnih talasa kostruktora Ing. el.teh. Gorana Marjanovića. Tokom vikenda, gosti će moći uživati i u muzičkim djelima performansima u Rosalijumu i botaničkoj bašti na otvorenom u parku Šuma, a vrlo zanimljivi će biti snimci paraglajderista koji će pokušati prići što bliže nepristupačnom terenu na kojoj se nalazi monomentalna glava oblikovana u reljefu Rtnja.

Zahvaljujući dugogodišnjoj podršci istraživanjima Rtnja, glavna istraživačka baza i predavački program je kao i do sada u naselju Rtanj u TUK Rtanj – Milenium Grup. www.mileniumrtanj.com +381 (0) 30 465 001, 064/ 861 57 44, 064/ 861 57 43

Kao i do sada, sve aktivnosti su javne i besplatne izuzev tokom glavnog eksperimenta kada je neophodno pridržavati bezbjednostnih uputstava redarske i Gorske službe spašavanja. Zbog ograničenih kapaciteta tokom predavačkog programa, u cilju kvalitetnijeg ambijenta i organizacionih protokola, neophodno je da svi zainteresovani gosti koji budu željeli aktivno pratiti predavački program, svoje sjedeće mjesto rezervišu slanjem svojih podataka (ime, prezime i broj dana učestvovanja na predavanjima) na duhrtnja@gmail.com Zbog visokih organizacionih i produkcijskih troškova, učešće na predavačkom programu će se participirati simbolično sa 100 RSD.

(VisokoIN)

Vezani članci

Grad Visoko u prvih šest mjeseci posjetilo više od 70.000 turista

VISOKOIN.COM

Admir Babić: Zašto se nije izvršila rekonstrukcija puta u mjestu Dubrave?

VISOKOIN.COM

Faruk Šahinović: “Ukrasimo Kožarski most u znak sjećanja na KTK!”

VISOKOIN.COM

Novak Đoković proglašen za počasnog građanina Visokog

VISOKOIN.COM

Notarka mora isplatiti milion KM: Adnan Nazifović iz Visokog ostao bez kuće …

VISOKOIN.COM

Privode se kraju radovi na tenskim terenima u parku “Ravne 2” Visoko

VISOKOIN.COM