Bosanske hadžije obavile umru, pripreme za Arefat

Hadžije koje su ove godine iz Bosne i Hercegovine otišle put svetih mjesta u Mekki i Medini, stigle su u Mekku.

Sve hadžije su obavile umru, dok slobodno vrijeme hadžije koriste za individualne ibadete, a organizatori ovogodišnjeg odlaska na hadž također podstiču sve naše hadžije da sve namaze obavljaju u haremu Kabe, ukazujući na nagradu za namaze obavljene u najsvetijoj džamiji. Pored toga, za hadžije je svaku noć organizirano i po jedno predavanje. Na ovim predavanjima hadžije se prvenstveno upoznaju sa propisima vezanim za hadž.

Po dolasku u Mekku, organizator je za sve ovogodišnje hadžije iz BiH obezbijedio i po 10 litara Zemzem vode, pakovane u fabrici specijaliziranoj za pakovanje Zemzem vode u najsavremenijoj tehnologiji tako da bude jednostavna za transport. Na ovaj način Ured za hadž je uveliko olakšao hadžijama tako da neće morati tražiti i kupovati kanistere i stajati u nepreglednim redovima kako bi natočili Zemzem vode te nakon toga iste nositi od Harema do hotela.

U toku su također pripreme za odlazak na Arefat, tako da se u međuvremenu obavlja i pregled zdravstvenih kartona hadžija kako bi se onima kojima je potrebno obezbijedili pratilac i kolica prilikom silaska sa Arefata na Muzdelifu.

– Zdravstveno stanje hadžija je dobro. U toku su pripreme za odlazak na Arefat, a hadžije će se u noći sa petka na subotu (04. na 05. novembar) uputiti prema visoravni Arefat, izjavio je Nezim Halilović.

U subotu će se na visoravni Arefat okupiti svi ovogodišnji hodočasnici Kabe u Mekki.

Podsjećamo da je ove godine na hadž otišlo preko 1,5 miliona vjernika iz cijelog svijeta, a iz Bosne i Hercegovine put Mekke i Medine krenulo je ukupno 1434 hadžije, što u organizaciji Ureda za hadž, što u organizaciji Merkeza iz Novog Travnika i Biss tursa iz Zenice.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com