Brnabić ponovo negirala genocid: Odgađanje glasanja o Rezoluciji o Srebrenici veliki uspjeh

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ponovo je izjavila kako se Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem i dalje bori protiv Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

“Sve naše diplomatske aktivnosti, prije svega, aktivnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dovele su do toga da je nekoliko puta do sada pomjerano stavljanje nacrta rezolucije, predloženog teksta, na dnevni red u Generalnoj skupštini UN”, kazala je Brnabić, prenosi RTRS.

Potom je dodala:

“To je sramotno za njih, sponzorisati takvu rezoluciju koja je pravljena u tajnosti, bez konsultacija o tako ljudskoj osjetljivoj temi.”

Brnabićeva je dodala da je Srbija pokazala da se neće predati.

“Srbija se bori i naš glas se čuo na svim stranama svijeta. Razgovarali smo sa svima, stigli smo do svih i u velikoj mjeri su lideri tih zemalja uvažili naš stav. Predsjednik Srbije nastavlja borbu, a da li ćemo uspjeti u smislu da će biti više zemalja protiv rezolucije nego za, teško je vjerovati u to. Ciljevi zagovornika rezolucije da se nametne najteža politička i moralna kvalifikacija za srpski narod da je genocidan, da dođe do revizije tužbe BiH protiv Srbije za ratnu odštetu i na kraju ukidanje Republike Srpske”, kazalaje.

No, napomenimo da se u Rezoluciji o Srebrenici ne spominje niti jednog momenta Srbija, Republika Srpska, niti srpski narod.

Brnabićeva je ponovo negirala genocid u Srebrenici.

Povodom jučerašnjeg telefonskog razgovora Vučića sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Brnabićeva je navela da je teško očekivati pomoć od glavnog sponzora te rezolucije.

“Ne shvatam zašto to rade. Zašto 29 godina kasnije, na takav način, bez diskusija, konsultacija. Šta je cilj jednoj Sloveniji, koja je, takođe, jedan od jačih kosponzora, zemlja koja je izašla iz bivše zajedničke države jer ih neko nije konsultovao o mnogo manjim pitanjima”, dodala je Brnabićeva.

Vezani članci

Gradonačelnik Mirza Ganić: Obaveza svih nas je sa našom djecom posjetiti Srebrenicu

Visokoin.com

Bečka policija saopćila nove detalje o potrazi za Dankom Ilić

Visokoin.com

Najtužnija kolona kreće danas: U Potočarima će smiraj naći još 30 žrtava genocida

Visokoin.com

Samo u Srbiji: Ratni zločinac iz zatvora videolinkom pričao učenicima o herojstvu

Visokoin.com

Vučić: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji

Visokoin.com

Ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, prijeti joj prekid pregovora sa EU

Visokoin.com