Čerkez pozvao stranke da ne održavaju predizborne skupove

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, govoreći na pres-konferenciji Štaba o mjerama koje se u Federaciji BiH poduzimaju na suzbijanju zaraze koronavirusom, naveo je da su jučer dogovorene mjere o povećanju, sa pedeset na sedamdeset, broja posjetilaca koji mogu prisustvovati predstavama u kinima i pozorištima.

Sve odranije propisane higijensko-epidemiološke mjere su produžene na petnaest dana i pridržavanje tih mjera se podrazumijeva, a Čerkez napominje da je o povećanju broja gledalaca u pozorišnim i kino-salama odlučeno nakon procjene da za to postoje dobri uvjeti jer gledaoci, osim što nose zaštitne maske, ne razgovaraju međusobno tokom predstava.

Kad je riječ o predizbornoj kampanji, Čerkez je kazao da su svi politički akteri pozvani da ne održavaju velike skupove, a ako to i čine, broj prisutnih ne smije biti veći od 50 u zatvorenom prostoru, a na otvorenom, više od stotinu. I tu se podrazumijeva poštivanje svih drugih higijensko-epidemioloških mjera.

Na jučerašnjem sastanku Kriznog štaba data je saglasnost za održavanje utakmice Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska u Sarajevu u prisustvu gledalaca kojih na stadionu može biti maksimalno od hiljadu i osam stotina do dvije hiljade, uz poštivanje propisanih mjera. Svi koji budu na stadionu, morat će ostaviti svoje podatke.

Ukoliko nakon petnaest dana ne bude većih posljedica ovog događaja, eksperimentalnog u smislu prisustva gledalaca na tribinama, uslijedit će razgovori vezani za Premijer ligu i ostale utakmice, napomenuo je Čerkez.

On je uime Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva pozdravio održavanje Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona posvećene COVID-u te dodao da su ministarstva unutrašnjih poslova gotovo svih kantona, osim Srednjobosanskog i Tuzlanskog, dostavila Štabu njihove izvještaje o provedenim aktivnostima vezanim za borbu protiv koronavirusa, kao i da su iz Posavskog i Sarajevskog kantona te od Federalne uprave inspekcija stigli izvještaji iz kojih je vidljivo da su te institucije značajno doprinijele kontroli provođenja propisanih mjera, što je sve skupa ishodilo manjim širenjem zaraze.

Ipak, po Čerkezovim riječima, epidemija je i dalje izazov, posebno što su nastupili jesen i nova školska godina. Za sredinu mjeseca je najavio razgovore o situaciji u obrazovnom sektoru iako je dosadašnji tok školske godine pokazao da nema značajnijih negativnih posljedica.

Čerkez je naglasio da propisane higijensko-epidemiološke mjere ostaju i dalje na snazi te zahvalio stanovništvu, policiji i inspekciji zbog čijeg ukupnog učinka ‘možemo biti zadovoljni poduzetim mjerama’.

Upitan za liječenje krvnom plazmom, Čerkez je odgovorio da su Zavod za transfuzijsku medicinu i klinička bolnica u Mostaru inicirali prikupljanje plazme i samo liječenje tom metodom, kao i da će Federacija u narednom periodu pokrenuti ovaj proces, ali i da je za rezultate potrebno prilično vremena, kao i da primjeri iz svijeta pokazuju da dobar ishod ne treba pripisivati samo učinku plazme budući da je to jedna od suportivnih metoda, uz druge potrebne tretmane.

Komentarisao je i nastavu u školama i na fakultetima.

“Mi želimo da škole funkcionišu na način da se nastava odvija i posebno su nam značajnu niži razredi jer je to prvi susret sa školom. Bilo je pitanja i zašto fakultete ne pustimo. U KS-u imamo 21.000 studenata, koji dolaze iz cijele Federacije BiH. Oni ne samo da dolaze na nastavu, oni ovdje borave, druže se, vikendima putuju kući i ne znamo ko će se vratiti zaražen i prenijeti virus. Ne možemo dozvoliti takve rizike i takve stvari se ne mogu porediti s radom kafića i drugih objekata”, rekao je Čerkez.

Vezani članci

Adnan Delić: Najveća je vrijednost sačuvati dignitet

Visokoin.com

Amra Babić priznala poraz u Visokom

Visokoin.com

Mirela Mateša Bukva: Gradonačelnice, prestanite tražiti empatiju od Visočana! Kome vi pričate o nemoći?!

Visokoin.com

Mirza Ganić – Narod je tražio najboljeg !

Visokoin.com

Mirza Ganić: Zašto vlast u Visokom najosnovnije potrebe građana naziva ‘nerealnim obećanjima’

Visokoin.com

Mirza Ganić za gradonačelnika – narod je tražio najboljeg!

Visokoin.com