VIŠE OD 13 MILIONA KM VISOKOM TOKOM MANDATA MIRZE GANIĆA KAO PREMIJERA ZDK

Udarna vijest u martu 2019. godine bila je da je Mirza Ganić postao premijer ZDK. Napustivši udobne klupe u Federalnom parlamntu, gdje je mogao provesti 4 godine u zakonodavnoj vlasti, zavrnuo je rukave i prihvatio rukovodeću poziciju u kantonalnoj izvršnoj vlasti. Za godinu i sedam mjeseci mandata Mirze Ganića na poziciji premijera ZDK svjedočili smo vrijednom i odgovornom radu, transparentnosti u izvršavanju poslovnih obaveza, odgovornim upravljanjem Budžetom ZDK.

„Sačuvati zdravlje i očuvati privredu“ je moto premijera Ganića tokom korona krize. Na djelu je dokazao i dokazuje da je održavanje svakog radnog mjesta u interesu Vlade ZDK, te da je cilj obezbijediti dovoljan broj medicinske zaštitne opreme i dezinficijenata za bolnice, domove zdravlja, ambulante u Kantonu. Jedna od mjera Vlade bila je subvencioniranje plata za mjesece mart i april, tokom kojih je rad bio onemogućen za mnoge privredne subjekte. Među prvima je usvojen rebalans budžeta, putem UNDP-a su vršene nabavke medicinske opreme, rad je bio u potpunosti transparentan, a mjere Vlade ZDK su navođene kao primjer kojim se trebaju voditi ostali kantoni, pa na kraju i viši nivoi. U kriznom periodu premijer Ganić je pokazao da je uspješan lider i da je na raspolaganju građanima.

Kao prvi čovjek kantona, a ranije i zastupnik u Federalnom parlamentu, Kantonalnoj skupštini ZDK, te vijećnik u Općinskom vijeću Visoko, Mirza Ganić ima znanje i neophodno iskustvo kako bi poveo Visoko putem prosperiteta i modernizacije. U proteklom mjesecu, Mirza Ganić je sa suradnicima obišao svaku mjesnu zajednicu, upoznao se sa stanjem na terenu, saslušao građane o njihovim problemima. Zaključak ovih obilazaka je da je Visoko zanemareno ravnomjerno, a ne da se razvijalo ravnomjerno – kako neradnici vole da kažu.

Iz Visokog smo i ranije imali mnoge političare koji su obnašali razne ministarske pozicije, od privrede do finansija. Visoko, nažalost, od njih nije imalo koristi. Dolaskom Mirze Ganića na čelo Vlade ZDK za samo godinu i 7 mjeseci Visoko je dobilo ili su mu odobrena sredstva od preko 13 miliona konvertibilnih maraka. Nedavno je otvorena zgrada škole u Donjem Moštru, čija je izgradnja uglavnom finansirana od strane kantona, a za visočke osnovne škole je u ovoj godini omogućeno preko milion i po KM. Goduška škola će dobiti novu zgradu sljedeće godine, a za područnu školu u Srhinju su obezbijeđena sredstva za modernizaciju i podizanje nivoa energetske efikasnosti.

Mirza Ganić je bio onaj koji se zalagao u klupama Federalnog parlamenta da odluka o kreditnom zaduženju EBRD-a za izgradnju vodovodne mreže i obezbjeđivanju vode za Visoko dođe na dnevni red. Spinovanje od strane visočkih neradnika je imalo za cilj prikazati tada Mirzu Ganića kao osobu koja je protiv „Vode za sve“, ali istina je jača i istinu laž ne može da pobijedi. Vlada ZDK je obezbijedila i sredstva za izgradnju rezervoara Kula Banjer, a potom, nedavno, putem saradnje sa resornim federalnim ministarstvom i ministrom Ramićem i sredstva za izgradnju puta u Kula Banjeru. Oba projekta zasluge Mirze Ganića, drugi pokušavaju sebi pripisati, ali…

Visočki studenti, učenici, socijalni slučajevi, poljoprivrednici, privrednici, također nisu bili zanemareni. Istima su isplaćeni višemilionski iznosi kroz stipendije, subvencije, poticaje…

Narod Visokog je, razočaran uslijed neispunjenih obećanja i stagniranja Visokog…Narod je želio da upravo Mirza Ganić bude sljedeći gradonačelnik. Nije bila lahka odluka, ali vrijedila je i, vrijeme će pokazati, vrijedit će. Mirza Ganić je poslušao glas naroda, SDA je poslušala narod, te je odluka pala – Mirza Ganić je kandidat SDA za poziciju gradonačelnika Visokog. Uz Mirzu Ganića tu je i tim uspješnih, odgovornih i pouzdanih ljudi za Gradsko vijeće.

Presudno je bilo, a u prethodnom mjesecu se isto i uvidjelo, stanje u Visokom. Ne postoji mjesna zajednica u kojoj su svi putevi asfaltirani, koja ima izgrađenu i funkcionalnu kanalizacionu mrežu, rasvjetu, vodu. U svakoj bar nešto od ovoga nedostaje. Prema svim kategorijama stanovništva je učinjena neka nepravda, namjenska sredstva su smanjena. Visoko se ne razvija ravnomjerno! Strateški projekti godinama čekaju da budu započeti/realizovani.

Vrijeme je da sposobna, odgovorna i vrijedna osoba preuzme vođenje Visokog sa narodom i uz narod. Vrijeme je da se u kofer spakuje teror, nepotizam, bahatost, nestručnost i napusti prostor Gradske uprave. Vrijeme je za promjenu, a ako želite promjenu morate za nju glasati. Bolje Visoko je moguće!
Isplaćena i odobrena sredstva za Visoko tokom madnata Mirze Ganića na čelu Vlade ZDK:

✅Fiskulturna sala u Područnoj školi „Poriječani“ 50.000 KM prva faza, druga 80.000 KM
✅Stara zgrada OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ 350.000 KM
✅PŠ „Podvinci“- rekonstrukcija škole i igrališta 20.000 KM
✅Rekonstrukcija OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Veliko Čajno 286.786,78 KM
✅Rekonstrukcija OŠ „Safvet beg Bašagić“ 410.957,50 KM
✅Rekonstrukcija OŠ „Kulin Ban“ 450.162,82 KM
✅Krov i pumpa na kotlu OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ 35.000 KM
✅1.033.000 KM za poljoprivrednike tokom 2019.
✅Regionalni put Kakanj-Visoko 1.129.479,13 KM
✅Regionalni put Visoko-Kiseljak Buci 533.000 KM
✅Put Kula Banjer 146.640,89 KM
✅Boračke stipendije 283 studenta- 774.000 KM
✅Ministarstvo za obrazovanje stipendije- 240.000 KM
✅Socijalna davanja 4.107.188,79
✅Alternativni smještaj 17.140 KM
✅Izdaci za Program Fonda zaštite okoline 594.952,23 KM
✅Subvencija plata za mart 93.583 KM
✅Subvencija plata za april 50.750 KM (+ dodatno)
✅Sredstva iz Ministarstva za boračka pitanja (2019) 681,180 KM (bez 306.000 KM za stipendije i 38.800 KM nabavka udžbenika)
✅Izgradnja glavne saobraćajnice kroz industrijsku zonu Ozrakovići 424.364,23+ 97.500 KM
✅Završetak radova na rekunstrukciji fiskulturne sale OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ 61.000 KM
✅Za Javnu kuhinju „Mladi volonteri“ Visoko 25.000 KM
✅Za čišćenje obala rijeke Bosne 70.000 KM
✅Sredstva za nabavku udžbenika 38.800 KM
✅Lokalni put MZ Kralupi od Slatine prema Čifluku 131.000 KM
✅Subvencioniranje troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona- PZ Ozrakovići 150.000 KM
✅Osvajačima medalja- 1500 KM
✅Obnova Hrama svetog Prokoplja 10.000 KM
✅Sredstva za izgradnju rezervoara Dubrave 480.000 KM
✅Regulacija Muhašinovačkog potoka 271.158,13 KM
✅Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže sa kolektorom u Ulici mladih muslimana 83.483,06 KM
✅Izgradnja kanalizacionog sistema u Gornjim Poriječanima 91.000 KM
✅Utvrđivanje vodnog dobra na rijeci Fojnici 5.148 KM
✅Subvencija prerađivačima i otkupljivačima pilećeg mesa- „Brovis“ d.o.o. Visoko 30.000 KM
✅Nabavka novih vozila Policijskoj upravi Visoko 240.000 KM
✅Regionalni put Visoko- Ilijaš- 200.000 KM
✅Izgradnja spomen obilježja Mali Trnovci 5.000 KM
✅Izgradnja spomen obilježja Uvorići 5.000 KM

Vezani članci

SDA Visoko: Spremni i jedinstveni ulazimo u kampanju za lokalne izbore

Visokoin.com

Otvorena novoizgrađena škola u Goduši

Visokoin.com

Područna škola “Goduša” nije otvorena u najavljenom roku

Visokoin.com

Mirza Ganić dobio podršku, naredne četiri godine vodi SDA Visoko

Visokoin.com

Gradonačelnik Ganić u posjeti ministru unutrašnjih poslova ZDK

Visokoin.com

Mirza Ganić: Visoko je predivni grad s velikim potencijalom!

Visokoin.com