Cigarete skuplje za 20 feninga

Nakon što je rezani duhan u našoj zemlji poskupio gotovo trostruko, već su poskupjele i određene vrste cigareta, i to za 20 feninga.

– Za sada imamo nove cijene Marlbora, koji je 4,20 KM, a bio je četiri KM, zatim Yorka, koji je bio tri KM, a sada je 3,20 KM. Ali ovo ne znači da su nove cijene i u drugim trafikama. Uglavnom, kupci su razočarani, ali i zbunjeni. Ne znaju jesu li cigarete poskupjele ili ne, kao ni mi prodavači, jer je situacija od trafike do trafike drugačija – kazala nam je prodavačica u jednoj od sarajevskih trafika.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević objašnjava da je već ranije nekoliko proizvođača najavilo povećanje cijena cigareta.

– Svaki proizvođač ili distributer cigareta u BiH ima mogućnost bilo kad u godini promijeniti cijenu svojih proizvoda, s tim da u novu cijenu moraju biti uključene sve obaveze prema državi. To su akcize ili posebni porezi. Vrlo važno je naglasiti da građani BiH, kada je u pitanju kupovina cigareta, plaćaju isključivo cijenu koja se nalazi na akciznoj markici prilijepljenoj na svakoj kutiji cigareta – naglasio je Kovačević.

Kompanija “Philip Morris BiH” dostavila je u UIOBiH već 22. aprila ove godine zahtjev za registraciju novih cijena svojih proizvoda. Tako Marlboro Gold Original i Marlboro Red Upgrade, koji su koštali četiri marke, sada koštaju 4,20 KM, dok će cigarete Marlboro Flavor Plus i Marlboro Blue Beyond, koje trenutno koštaju 4,30 KM, poskupjeti na 4,50 KM.

Nove cijene

4,20 KM Marlboro Gold Original

4,50 KM Marlboro Blue Beyond

3,90 KM Ronhill

3,50 KM Walter Wolf

3,10 KM LD

4 KM Memphis

3,70 KM Winston

3,50 KM Ronson

(VisokoIN)

Vezani članci

Gorivo od sljedeće sedmice i do 2,5 KM

Visokoin.com

Pušači u kasnijim godinama krhkiji od vršnjaka

Visokoin.com

Koji su glavni uzroci steriliteta kod muškaraca?

Visokoin.com

Šest stvari koje vas mogu odvesti u grob prije vremena

Visokoin.com

Srbijanac pokušao prokrijumčariti oko 2.000 paklica cigareta

Visokoin.com