Srbijanac pokušao prokrijumčariti oko 2.000 paklica cigareta

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Regionalnom centru Tuzla spriječili su nezakonit pokušaj uvoza 2.000 paklica cigareta u Bosnu i Hercegovinu.

Cigarete su bile obilježene akciznim markicama Kosova, a pronađene su u putničkom motornom vozilu, čiji je vlasnik državljanin Republike Srbije, saopćilo je Odjeljenja za komunikacije UIO.

Prilikom vršenja naknadne kontrole prometa roba na putnom pravcu Šepak – Bijaljina, ovlašteni službenici UIO u saradnji sa službenicima Granične policije BiH zaustavili su 5 km iza graničnog prelaza Šepak vozilo marke Jugo Koral 1.1, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije.

Prilikom detaljnog pregleda vozila u istom je pronađena skrivena roba stranog porijekla. Radilo se o cigaretama sa akciznim markicama Kosova, i to Eva Slims – 1.750 paklica, Ronhill Wihte – 250 paklica. Cigarete su uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora unesene u carinsko područje BiH iz Republike Srbije.

Roba se nalazila skrivena u izmijenjenoj konstrukciji prednjih vrata, ispod zadnjeg sjedišta gdje je izvađena izolacija i odstranjen rezervar za gorivo kako bi se vozilo prilagodilo prenošenju robe, dok se jedan dio robe nalazio u krovu, gdje je izvađena izolacija i pomjeren tapacirung kako bi se dobilo što više prostora za robu.

O cijelom slučaju je prethodno bio obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, koji je dao instrukciju da se predmetna stvar procesuira pred nadležnim Osnovnim sudom u Bijeljini.
Nadležni sud je pomenutog okrivio za prekršaj iz člana 7. Zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine, te izrekao zaštitnu mjeru privremenog oduzimanja pronađenih cigareta i automobila koji je korišten za prenos cigareta.

U saopćenju se navodi da je okrivljeni ujedno i povratnik u činjenju nezakonitih radnji. Protiv njega je Jedinica Granične policije Brčko, dana 09.05.2012. godine, Tužilaštvu BiH, podnijela izvještaj o počinjenom djelu „krijumčarenja“ iz člana 214. Krivičnog zakona BiH (tada je privremeno oduzeto 3.012 paklica cigareta sa akciznim markicama R. Srbije i Kosova), kao i za krivično djelo „davanja dara i drugih oblika koristi“ iz člana 218. Krivičnog zakona BiH.

To je i bio razlog provođenja gore pomenute operativne akcije, s obzirom da su službenici Granične policije u Brčkom i službenici UIO raspolagali podacima da isto lice koristi više vozila kako bi vršilo prenos cigareta, ističe se u saopćenju.

(VisokoIN/Onasa)

Vezani članci

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com

Policija traga za Šerakom i Hodžićem, zarobili i pretukli muškarca?!

Visokoin.com

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

Visokoin.com

VISOKO: Osuđeni roditelji koji su dijete izgladnjivali i držali kao roba

Visokoin.com

U ulici Visočkih brigada konzumirao alkohol, pa počeo da plače i puca iz pištolja

Visokoin.com

Pretresom vozila u Visokom pronađena 3 kg droge

Visokoin.com