Crkva u Fatinom dvorištu mrlja na obrazu BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je pismo predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću.

„Obraćam Vam se kao građanin i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s molbom da svojim autoritetom i konkretnim potezima, nakon 12 godina sudskog spora i 15 godina nepravde, pokušate doprinijeti rješavanju slučaja bespravno izgrađene pravoslavne crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju.

Na ovo pismo odlučio sam se jer vjerujem da dijelimo stav da sretne budućnosti BiH i smiraja njenih naroda i građana neće biti sve dok budu opstajale i pravdi prkosile vjerske građevine podignute bespravno i na tuđoj zemlji“, navodi se u pismu.

Ne mislim, dodaje se, da Vam je neophodna detaljna hronologija ovog slučaja. O njemu je već dovoljno upoznata i domaća i strana javnost. On je eklatantan primjer kršenja osnovnog ljudskog prava na uživanje lične svojine i obračunavanja sistema s nemoćnim pojedincem pa sam uvjeren da ste s njim i Vi dobro upoznati.

U pismu se ističe da uzurpacija privatne imovine Fate Orlović nanosi veliku nepravdu njoj i njenoj porodici. Međutim, dodaje se, po budućnost BiH još je pogubnija negativna poruka koja se šalje svim stanovnicima BiH, a posebno potencijalnim povratnicima u ovaj dio zemlje.

„Gospodine Džombiću, mislim da se slažemo da postojanje crkve u dvorištu Fate Orlović nije samo mrlja na obrazu Republike Srpske nego na obrazu cijele BiH. Zato se nadam da ćete doprinijeti njenom izmještanju jer vjerujem da ogromna većina građana BiH smatra da treba poštivati vjerske zajednice i privatnu imovinu građana BiH“, navodi se u Bećirovićevom pismu Džombiću, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com