Danas odluka o zatvaranju Historijskog muzeja BiH

Direktor Historijskog muzeja BiH Muhiba Kaljanac rekla je da će definitivna odluka o zatvaranju Muzeja, koji se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, biti donesena na sutrašnjem sastanku kolektiva ove kulturne institucije, ocijenivši da će do zatvaranja najvjerovatnije doći.

”Ako nam neko i da neke pare, nije samo problem u tome. Novac jeste osnovni, jer smo zadnju platu dobili u julu, ali je najveći problem neriješen pravni status”, rekla je Kaljanac.

Ona je upozorila da su vrijedni muzejski eksponati više nego ugroženi u hladnim prostorijama, nepogodnim za čuvanje istorijske građe, prenose federalni mediji.

“Depoi gdje nam stoje zbirke i građa nisu zagrijani, pojavljuje se vlaga. Svake zime, što traje već niz godina, prenosimo pojedine najosjetljivije i izuzetno vrijedne eksponate u prostorije na spratu koje su takođe hladne, ali u kojima ima manje vlage”, pojašnjava Kaljanac.

Ona inicijativu da federalna Vlada preuzme finansiranje nekih institucija kulture, među kojima su i Zemaljski muzej BiH i Historijski muzej BiH, vidi kao rješenje problema ukoliko to podrazumijeva obezbjeđivanje finansiranja tih institucija u ovoj godini.

“Pravni status je prioritet. Kada se to riješi, biće riješeno i finansiranje. U Historijski muzej BiH je već toliko stranih institucija i nevladinih organizacija došlo sa željom da ulože u renoviranje muzeja, ali problem nastaje kada se ne zna kome ovaj muzej pripada”, ističe Kaljanac.

Prema njenim riječima Historijski muzej BiH treba da bude institucija na nivou BiH, jer sve zemlje imaju svoj istorijski muzej.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com