Danas počinje suđenje Vasviji Vidović: Advokatica optužena za sprečavanje dokazivanja

U Sudu Bosne i Hercegovine u utorak, 28. maja, trebala bi biti izrečena prvostepena presuda Vildanu Ključi, kojeg optužnica tereti za učešće na stranim ratištima, prenosi Detektor.

Ključo je, prema prvobitnoj optužnici, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asaf” na teritoriji koju je kontrolirao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom.

Sprečavanje dokazivanja

Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Sud BiH je također u utorak zakazao početak suđenja sarajevskoj advokatici Vasviji Vidović, koju optužnica tereti za sprečavanje dokazivanja.

Vidović se optužnicom tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Državnog suda.

Ona je 16. maja ove godine negirala krivicu.

Suđenje i Lučiću

U utorak je zakazan i početak suđenja bivšem državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice Milošu Lučiću te Siniši Papazu, Daliboru Šehovcu i Mirku Ristoviću zbog zloupotrebe položaja i pronevjere u službi.

Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlasti, pričinio štetu za državni budžet u iznosu od 69.777 KM, navedeno je ranije iz Tužilaštva. Uhapšen je u decembru 2022, a nekoliko dana nakon toga je podnio ostavku na mjesto ministra.

Ove sedmice bit će nastavljeno suđenja za ratne zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, javlja Detektor.

Vezani članci

Advokatica Vidović uoči odluke: ‘Šokirana sam informacijama da je ishod već poznat i da je presuda osuđujuća!’

Visokoin.com

Svjedok: Primjena respiratora u intenzivnoj njezi je pogubna za pacijenta

Visokoin.com

Fahrudinu Radončiću određen pritvor u trajanju 30 dana

Visokoin.com