Advokatica Vidović uoči odluke: ‘Šokirana sam informacijama da je ishod već poznat i da je presuda osuđujuća!’

Vasvija Vidović, advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, optuženog u predmetu “Respiratori”, izjavila je da je šokirana i zabrinuta zbog informacija u medijima da je već poznat ishod presude njenom branjeniku i da je ona osuđujuća.

Ističe kako je i njoj i široj javnosti poznato da je izricanje presude zakazano za 5. april te da bi reakcija Suda o ovim medijskim navodima bila važnija od njene.

– Ono što ja mogu reći jeste ono što sam nebrojeno puta već rekla, a to je da je ono što je u ovom predmetu radilo Tužilaštvo BiH bilo predstava za javnost, predmet bez ijednog pravno valjanog dokaza – kazala je Vidović za Fenu.

Komentirajući dovođenje u vezu izricanje presude s najavama nekih stranačkih lidera u FBiH o formiranju Vlade FBiH samo dan kasnije, Vidović ističe da ta koincidencija zabrinjava.

– Interesantno je to da isti stranački lideri koji su i prije podizanja optužnice, još u fazi istrage, tvrdili da se radi o organiziranom kriminalu, sada sa uvjerenjem govore o tačnom datumu formiranja nove Vlade Federacije. Ova koincidencija s pravom zabrinjava. Kao što su zabrinjavajuće i informacije da se vrši pritisak na sudije, ako se vrši – naglasila je.

Referirajući se na postupanje Tužilaštva BiH u ovom predmetu, istakla je da kao advokat sa dugogodišnjim, kako domaćim, tako i međunarodnim iskustvom, nikada nije svjedočila “ovakvom kršenju svih prava optuženog u jednom procesu”.

– Tužilaštvo je ovaj predmet koristilo u političke svrhe, želim da vjerujem da Sud BiH nije krenuo tim putem – zaljučila je Vidović.

Vezani članci

Sud BiH se oglasio i potvrdio presudu u predmetu protiv Novalića i drugih

Visokoin.com

U augustu isplata 100 KM pomoći i penzionerima i borcima i civilnim invalidima u FBiH

Visokoin.com

Fadil Novalić, prvi krkan izvršne nam vlasti: Najveći hitovi “Zlatnog odrona”

Visokoin.com

Premijer Novalić na posljednjoj dionici Marša mira: Obaveza je biti ovdje

Visokoin.com

Novalić građanima objasnio kako dolazi do inflacije, uvjerava da FBiH nije finansijski iscrpljena

Visokoin.com

Fabrika duhana Sarajevo preživjela je tri države i agresiju, ali nije Fadila i SDA

Visokoin.com