Fahrudinu Radončiću određen pritvor u trajanju 30 dana

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor u trajanju 30 dana Fahrudinu Radončiću zbog opasnosti od ometanja istrage, prikrivanja dokaza te utjecaja na svjedoke ili na kazneno djelo za kojeg ga se sumnjiči.

Pritvor prema ovome rješenju Suda BiH može trajati do 25. veljače 2016. godine ili do nove sudske odluke.

“Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji utemeljena sumnja da je osumnjičenik počinio kazneno djelo za koje se tereti, te mu je odredio pritvor zbog postojanja utemeljene bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke ili supočinitelje, kao i postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti isto ili istovrsno kazneno djelo, odnosno nastaviti sa obavljanjem opisanih radnji ukoliko se nađe na slobodi”, stoji u obrazloženju.

Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tereti se za ometanje pravosuđa u slučaju Nasera Kelmendija, te za kazneno djelo vezano za imenovanje veleposlanice Bosne i Hercegovine u Ljubljani.

Odvjetnica Vasvija Vidović, iz Radončićevog tima obrane, najavila je žalbu na takvu odluku.

Sud BiH je, prema njenim riječima, “dozvolio višesatno čitanje telefonskih razgovora što je na ročištima neubičajeno”.

“Sami ste svjedoci da je sudija dozvolio da se čitaju razgovori što je neuobičajno. Vidjeli ste i da je odbrana zatražila izuzeće tužioca [Bože] Mihajlovića, sutkinja je nastavila ipak rad sa tim tužiocem. Jednostavno je ignorisala naš zahtjev”, rekla je Vidović.

Prema njenim riječima, Radončića se tereti za navodno ometanje istrage i utjecanje na svjedokinju Azru Sarić, dok se u telefonskim razgovorima “vidi kako oni govore uglavnom o političkoj situaciji u BiH”.

“Smatrali smo da u interesu odbrane i Radončića da javnost čuje da se razgovori odnose na politička zbivanja, a ne na svjedokinju. Vidjeli ste da sva ta komunikacija ima manje-više ima političku notu odnosa između Radončića i Izetbegovića. Kako god, naravno da ćemo uložitiu žalbu, da ćemo se boriti. Ako Apelaciono vijeće odbije žalbu mi cemo pisati apelaciju Ustavnom sudu, obratiti se svim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i određenim orgaizacijama koje se bave političkim progonima”, zaključila je Vidović.

Priprema obračuna s Izetbegovićem

Prethodno je Tužiteljstvo nekoliko sati iznosilo podatke iz materijala, napisane na više od 100 stranica i u kojima su prisluškivani telefonski razgovori, a zatim je obrana iznijela svoje stavove.

“Ročište je trajalo satima, jer se iščitavalo presretnute razgovore, poruke i druge vidova komunikacije između Bakira Dautbašića, Fahrudina Radončića, Bilsene Šahman, jednog od ljudi zaposlenih u Američkoj ambasadi [u Bosni i Hercegovini], zatim jednog zaposlenika u SIPA-i [Državna agencija za istrage i zaštitu], Graničnoj policiji, vlasnika jedne televizijske stanice… Svi se oni na neki način dovede u vezu sa slučajem koji se veže za Nasera Kelmendija, a u smislu da se nađe načina da se utiče na izjavu koju je Azra Sarić, svjedokinja u ovom procesu, dala sudu na Kosovu u slučaju protiv Kelmendija”, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

“Veliki broj presretnutih razgovora i poruka odnosi se na tvrdnje Radončića da iza cijelog ovog slučaja stoji [član Predsjedništva Bosne i Hercegovine] Bakir Izetbegović, te da je u pitanju montirani proces. U jednom od razgovora s Dautbašićem, on kaže da će tražiti od Izetbegovića da obustavi proces protiv njega”, javila je Pribinja.

Dodala je da je u jednom telefonskom razgovoru koji se vodio između Fahrudina Radončića i Safeta Oručevića, direktora jedne TV stanice u BiH, Radončić navodno Oručeviću otkrio svoj plan i rekao: “Bakir Izetbegović ne zna šta ga čeka od srijede. Od srijede ćemo ići brutalno u čelo. To će biti veliki šok”.

Izetbegović se, pak, u SMS korespondenciji Radončiću zaklinjao kako nema ništa s istragom koja je u tijeku.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine prikupilo je informacije kako je Radončić pripremao medijski i politički obračun s Izetbegovićem, prenosi HINA.

Radončić je javno neprekidno tvrdio kako on i Izetbegović, kao i stranke koje vode, ostaju čvrsti koalicijski partneri pa iznenađuju podaci objavljeni tijekom ročišta na Sudu BiH, navodi ta agencija.

Dvoje članova SBB-a već u pritvoru

Pripadnici SIPA-e Radončića su lišili slobode u ponedjeljak, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa.

Ranije su u istoj akciji, zbog ometanja rada pravosuđa u predmetu protiv Nasera Kelmendija, uhapšeni sekretar Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman.

Oboje su članovi SBB-a i trenutno se nalaze u jednomjesečnom pritvoru, nakon što je tajnim praćenjem utvrđeno da su pokušali utjecati na svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Kelmendija, vođe jednog od najzloglasnijih kriminalnih grupa na Balkanu.

Uz to što je na čelu političke stranke koja je članica vladajuće koalicije na entitetskom i državnom nivou, Radončić je i zastupnik u Domu naroda državnog Parlamenta, no u ovom slučaju nema pravo na imunitet, jer je riječ o kaznenom djelu koje nema nikakve veze s njegovim radom u Parlamentarnoj skupštini.

Podrška iz koalicijske SDA

Zbog novonastalih okolnosti, predstavnici Stranke demokratske akcije i SBB-a sastali su se u srijedu u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član državnog Predsjedništva, smatra da se Radončić treba braniti sa slobode.

“Hapšenje Radončića je definitivno zadalo jak udarac koaliciji, što se može jako loše odraziti na stanje u zemlji i u bošnjačkom korpusu. Opredijeljeni smo i jedni i drugi da očuvamo koaliciju, koja nema alternative u ovom času”, rekao je Izetbegović.

SBB tvrdi kako je Radončić nevin te da je hapšenje “rezultat politički montiranog procesa”.

Vezani članci

Mehmedović: Pozivam Izetbegovića da se ogradi od pisanja “Stava”

Visokoin.com

Advokatica Vidović uoči odluke: ‘Šokirana sam informacijama da je ishod već poznat i da je presuda osuđujuća!’

Visokoin.com

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 32 GODINE SDA VISOKO

Visokoin.com

Nije šala, ovo je Stavov “101 razlog zašto Bakir Izetbegović”

Visokoin.com

Svjedok: Primjena respiratora u intenzivnoj njezi je pogubna za pacijenta

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com