Devet godina od smrti “makedonskog slavuja” Toše Proeskog

Prije devet godina smrtno je stradao Toše Proeski, makedonski pjevač kojeg je voljela cijela regija.

Toše Proeski rođen je 1981. godine, a s pet godina počeo je nastupati. Prvi nastup mu je bio na popularnom dječijem festivalu Zlatno Slavejce, a pjevao je na svom rodnom jeziku. Muzički talent naslijedio je od oca Nikole i majke Domenike. Do diplome su mu nedostajala samo dva ispita. Muzičkim finesama podučavao ga je profesor William Riley u New Yorku, gdje je išao na muzičko usavršavanje. Kod istog je učitelja svojedobno išao i jedan od tri tenora – Luciano Pavarotti.

Od 1997. godine je bio stalna pojava na makedonskoj sceni pop muzike, a 2004. godine predstavljao je Makedoniju na Evroviziji i proglašen je ambasadorom UNICEF-a zbog humanitarnog rada.

Tokom svoje karijere, objavio je sedam albuma, a mnoge pjesme prevedene su na hrvatski i srpski. Bio je popularan na cijelom Balkanu.

Njegov posljednji album “Igra bez granica” izašao je samo dvije sedmice prije njegove tragične smrti.

Proeski je poginuo 16. oktobra 2007. u 26 godini života u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj dok je bio na putu prema Zagrebu.

Strani su mediji o ovoj tragediji pisali kao o “odlasku balkanskog Elvisa Presleyja, 17. oktobar u Makedoniji je proglašen Danom žalosti, a vjerni su se obožavatelji širom regije od voljenog umjetnika opraštali na razne načine. Toše je pokopan u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a sahrani je prisustvovalo nekoliko desetaka hiljada ljudi.

https://youtu.be/Z2zsM_14QY0