Dodik: Bakir nastavlja ratničku politiku svog oca Alije Izetbegovića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas brojne optužbe bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, ustvrdivši da je situacija u Federaciji BiH politički „haotična“, a da Izetbegović odgovornost želi da prebaci na RS.

S tim u vezi, Dodik tvrdi da nisu tačni Izetbegovićevi navodi da je on odgovoran jer BiH nema formirano novo Vijeće ministara, navodeći da su predstavnici RS „bili spremni da uđu u formiranje vlasti na nivou BiH još prije godinu dana“.

“RS je bila spremna da uđe u formiranje vlasti na nivou BiH još prije godinu i nismo imali nijednu rezervu u tom pogledu. To što je haotična situacija u Federaciji BiH u pogledu političkih odnosa, to je njihov problem, a oni se pokazuju kao majstori kako bi prebacili njihovu odgovornost na druge“, ustvrdio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Navodeći da je „Bakir Izetbegović na početku svog mandata rekao da nastavlja politiku svog oca Alije Izetbegovića“, Dodik je ustvrdio da je „to ratnička politika, čiji je cilj stvaranje stereotipa o Srbima kao narodu koji je za sve krivac“.

Podsjetivši na nedavnu izjavu nekadašnjeg specijalnog izaslanika UN-a za Jugoslaviju Jasušija Akašija, koji je rekao „da još nije jasno ko je odgovoran“ za stradanje na pijaci Markale u Sarajevu, za koje je okrivljena srpska strana, Dodik je dalje ustvrdio „da su u vrijeme događaja u Srebrenici povučene vojne snage UN-a, kako bi se desio masakr, jer je tadašnjem muslimanskom rukovodstvu u Sarajevu trebalo 5.000 ubijenih muslimana da bi se desila vojna interevencija NATO protiv srpskih snaga, a koja je odlučivala o samoj suštini rata“.

“Znajući to, i činjenicu da je Bakir Izetbegović rekao da slijedi politiku svog oca, nemamo razloga da sumnjamo u njegove namjere da realizuje projekat islamske države na prostoru BiH“, tvrdi Dodik i za sebe navodi da je „on čovjek politike mira, za razliku od Izetbegovića i mnogih drugih“.

Za sebe je Dodik kazao da „vodi politiku koja je bitno uticala da se onemogući da RS bude razvlašćena, istovremeno čuvajući mir u BiH, a to je suština onoga što njima smeta“.

Smetaju mu i navodi, kako kaže, medija u Federaciji BiH, koji pri izvještavanju o nedavnom terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu navode da je to uradio državljanin Srbije“.

To bi, tvrdi Dodi, trebalo da“ implicira da je napadač Srbin, te održi stereotip o Srbima kao krivcima za sve“.

“Poštovanje nalaže da se kaže da je to Bošnjak, pripadnik vehabijskog pokreta, koji je motivisan ideologijom radikalnog islama, i koji je uzvikivao da ne želi da ubija muslimane, već američke građane, što govori dovoljno o tome na koji način to treba posmatrati“, naveo je on i dodao kako se „potenciranjem priče da je napadač državljanin Srbije želi očuvati i stereotip da je Srbija leglo zla, te istaći da se u njoj formira vehabijski pokret, a koji u suštini svoje ideološke centre na Balkanu ima u BiH“.

Dodik je ovu izjavu dao novinarima u Donjoj Gradini gdje je danas s izraelskim šefom diplomatije Avigdorom Libermanom položio vijenac u znak sjećanje na stradanje Srba i Jevreja u Jasenovcu.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com