Dodik: “BiH nije normalna država”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da mnogi iz međunarodne zajednice, a pogotovo oni iz Sarajeva, pokušavaju da od Savjeta ministara BiH naprave vladu, a što se najbolje vidjelo kada je bilo riječi o ustavnim promjenama i kada su se pokušavala prenijeti ovlaštenja na, kako je rekao, nekakvu vladu, kao u nekim normalnim državama.

“A pošto BiH nije normalna država, ona ne može ni da ima svoju vladu”, rekao je Dodik.

Dodik je takođe rekao da napadi na Srpsku nisu vezani samo za njega, već su kontinuirani i da taj kontinuitet neće ni prestati.

“Svako onaj ko srčano brani RS, kao što ja to činim, naročito je izložen mogućnostima da bude dodatno optužen i stavljen na listu radikalnih islamskih grupa. Islam kao vjera, islamska zajednica, džamije i džemati, uopšte nisu sporni. Sporne su politike koje se vode”, rekao je Dodik za “Ekstra magazin”.

Prema njegovim riječima, sporna je i činjenica da se želi i kroz tu politiku obezbijediti dominacija i nametanje, prenosi Srna.

Dodik je, konstatujući da je odluku o konstitutivnosti naroda potencirao Alija Izetbegović i da je to na jedan sumnjiv način utvrdio i Ustavni sud BiH preglasavanjem hrvatskih i srpskih članova, naglasio da se sada opet bore da ukinu konstitutivnost hrvatskog naroda.

“U tome su značajno uspjeli u FBiH, gotovo u potpunosti. Ostalo je još na nivou BiH, kako bi kasnije mogli da se usmjere protiv srpske konstitutivnosti. Ta i takva bošnjačka politika je meni jasna, možda više nego ikome”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je, podsjetivši na izjave ministra spoljnih poslova Turske Ahmeta Davutogla da je za njih Sarajevo važno kao i Istambul i da je dio njihovog gruntovnog vlasništva, naglasio da zvanična turska politika pokušava po svijetu da dodatno ocrni RS, čime bi pomogli Bošnjacima da ovladaju BiH u političkom smislu.

On je ocijenio da u BiH postoji tihi, latentni sukob OHR-a i kancelarije EU, dodajući da evropska politika u posljednje vrijeme pokazuje mnogo više razumijevanja prilika u BiH.

“Možda je i šansa da BiH prihvati evropsku politiku. Zato smo skloni da podržimo kancelariju Petera Sorensena i njegovo nastojanje da uspostavi stabilan evropski put BiH, za razliku od Valentina Incka, koji se ponaša bahato, neodgovorno, i mimo zakona, Ustava i Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com