Dodik i Tadić otvorili dionicu ‘krnjavog’ autoputa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić svečano su danas pustili u saobraćaj dionicu autoputa Mahovljani – Gradiška dugu 26,5 kilometara.

Iako je danas pušten u promet autoput nije završen jer završava u Gradišci, bez spoja sa Hrvatskom. Most na Savi i mahovljanska petlja tek treba da se završe.

Dodik je rekao da je ovo projekat koji je važan za cijelu RS.

“Nismo odustali od ovog projekta kada je bilo logično da to uradimo, jer svijet koji je zahvaćen krizom ne poznaje ovakve projekte, a mi smo u roku izgradili ovaj autoput”, kaže Dodik.

Dodik navodi da će ovaj autoput nesumnjivo promijeniti ovaj prostor i približiti ljude.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da za njega predstavlja veliku čast da učestvuje u manifestaciji otvaranja prvog autoputa kroz RS.

Tadić je rekao da je izgradnja dionice autoputa od Gradiške do Mahovljana veoma važna ne samo u simboličnom već i u funkcionalnom smislu.

Kilometar ove dionice koštao je 7, 512 miliona KM, dok će izgradnja autoputa Banja Luka – Gradiška koštati oko 320 miliona KM.

“Čep” na graničnom prijelazu

Autoput se parcijalno stavlja u promet, jer je prva dionica od 5,3 kilometra završena u aprilu ove godine, a u nju je uloženo 133,8 miliona maraka.

Međutim, u Ministarstvu saobraćaja su naglasili da će nakon izvršenog konačnog obračuna radova biti poznat precizan podatak koliko je budžetskog novca utrošeno tokom sedmogodišnje gradnje.

Na autoputu nisu okončani svi radovi. Ostalo je postavljanje dijela saobraćajne signalizacije, dovršetak ograde pored puta i završno čišćenje i spremanje.

Tek na proljeće najavljuje se izgradnja Mahovljanske petlje na tom autoputu, a do tada će se saobraćaj odvijati obilaznicom.

Osim petlje ostaje problem mosta preko Save u Gradišci, o kojem se za sada samo pregovora s Hrvatskom.

Bez tog mosta neće se definitivno eliminirati gužve na ovom putnom pravcu, jer će “čep” koji će zagušiti protok saobraćaja ostati na savskom mostu, koji je i carinski prijelaz na granici Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom.

Na kritike u pojedinim medijima, ali i podsmijeh na pojedinim portalima, izavao je potez Ministarstva saobraćaja i veza RS-a koji je izradio i dijeli prateći materijal za upotrebu autoputa.

Tako će vozači, prije nego što se odvaže da koriste dionicu ovdašnjeg autoputa, morati dobro da prouče prateće dokumente za upotrebu istog.

Nedavno je Vlada RS-a priznala da stepen izgrađenosti putne mreže na teritoriji RS-a nije zadovoljavajući.

Naime, procent izgrađenosti putne mreže u odnosu na površinu RS-a iznosi 16,48 posto, što je znatno ispod evropskog prosjeka od 77 posto, ili zemalja u okruženju, kao što su Hrvatska i Slovenija, čiji stepen izgrađenosti iznosi oko 31 posto.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici vlasti RS-a, te režiser Emir Kusturica koji je bio među onima koji su se i obratili sa svečane bine prije otvaranja dionice.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com