Dodik: Žao mi je što je Nelson prijetio, prevario se ako misli da može

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom pretvorio u prijetnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa entiteta Republika Srpska.

“Imao sam dobar razgovor večeras s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on prijeti u njenoj odbrani”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH smatra da se ambasador Nelson prevario ako misli da može da prijeti.

“Republika Srpska, kao što i oni kažu, da imaju crvene linije i mi imamo svoje. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali prijetnju. Žao mi je što je to učinio”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva dodao je da je administracija SAD već izrekla neke sankcije, ali da “neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske”, bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH.

“Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali sada kada je izrečena prijetnja, to je već neka druga priča”, rekao je Dodik.

Kad je riječ zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIC/, od koje se ogradila Ruska Federacija, Dodik je ponovio da to predstavlja tipično miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

“To je tipično miješanje u unutrašnje stvari. Šta njih briga za političke procese, šta imaju s tim i ko im je dao mandat da to čine? Oni su sami prigrabili mandat i uljezi su u ovoj zemlji”, rekao je Dodik.

On smatra da se “PIC pokušava nametnuti kao neki faktor, iako su van sistema i nemaju nikakve veze sa političkim sistemom BiH, Dejtonskim sporazumom”.

“U Dejtonskom sporazumu ih nigdje nema. Tako da nisam čitao njihovu izjavu niti me zanima”, dodao je Dodik.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira još jednom izražava svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, navodi se u izjavi PIC-a kojoj se nije pridružila Ruska Federacija.

Vezani članci

Dodik o fotografijama iz Bratunca: Za smrt srpskih žrtava niko nije odgovarao

Visokoin.com

Dodik: Bakir Izetbegović samo otvara probleme

Visokoin.com

Dodik: Srebrenica je od posebnog interesa za RS

Visokoin.com

Dodik: Hapse me od kako znam za sebe, osjećam se sigurnim

Visokoin.com

Tužilaštvo BiH izdalo naredbu za pretres objekata, računa i transakcija predsjednika RS

Visokoin.com