Dodik: Srebrenica je od posebnog interesa za RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da BiH, ako nastavi da se gradi nasiljem visokih predstavnika i putem organa BiH kakav je Ustavni sud, kao takva ne može da bude prihvatljiva i da će se Srpska boriti protiv nje svim legitimnim i legalnim sredstvima.

“BiH koju nameću drugi i koja je u funkciji samo bošnjačkog nacionalnog interesa nije prihvatljiva za Srbe i Republiku Srpsku, a koliko mogu da zaključim ni za Hrvate. Reakcija na tu neprihvatljivost može nas dovesti da razmišljamo o statusu RS koji je drugačiji nego ovaj koji sada imamo”, rekao je Dodik za Sputnjik.

On je istakao da je njegov primarni cilj pokušaj da BiH obezbijedi da funkcioniše u skladu sa Ustavom.

“Uvjeren sam da je i to nemoguće, jer su mnogi svoj cinizam, moć i aroganciju upotrijebili da naprave nemoguću BiH. Ta nemoguća BiH živi danas i mimo Ustava, koji postoji. To su teme koji se izbjegavaju u BiH, i to dovodi do razmišljanja o alternativama, a jedna od njih je svakako ona o kojoj govorimo”, rekao je Dodik, komentarišući reakciju na njegovu izjavu da bi bilo dobro da se RS i BiH razdvoje prijateljski.

Dodik je istakao da je to samo jedna od alternativa koja nije isključena. “To nije u ovom vremenu dominantan proces kojim se mi bavimo. BiH, koja živi svoj život suprotno od Ustava, svakako traži svoje redefinisanje”, naveo je entitetski predsjednik.

On je naglasio da BiH bez Republike Srpske ne može ni da postoji.

“To bi bila neka druga priča. Možda posebna Bosna, posebna Hercegovina… Naš zvanični stav je da se krećemo ka evropskim integracijama. Naravno, danas je sumnjiviji sav taj proces, iako je pre pet ili šest godina bio veoma obećavajući”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je naglasio da ovaj entitet, u svakom slučaju, smatra da globalne evropske vrijednosti treba usvajati, a kako će biti u organizacionom smislu — to će se još vidjeti, ocjenjujući da kritično vrijeme za Evropu dolazi sada kada Velika Britanija otpočne proces izlaska iz Zajednice.

“Ukoliko Velika Britanija zadrži sve svoje privilegije u EU, a bude izvan evropskog zakonodavstva to će vjerovatno biti podstrek drugima da zatraže isti status i to će samo ubrzati dalji kolaps EU. I bez toga Evropa ima svojih problema i zato joj je potreban neki uspeh — kad odlazi Velika Britanija, dajte nam bar BiH. Ali, mislim da smo mi veoma daleko od svega toga. U svakom slučaju, dali smo saglasnost da se BiH prijavi i aplicira za EU”, rekao je Dodik.

Govoreći o rezultatima izbora u Srebrenici, on je istakao da niko Bošnjake ne tjera iz Srebrenice, ni Republika Srpska niti Mladen Grujičić.

“Nisam znao da žive tamo samo zato što je Bošnjak načelnik i da će se iseljavati ako dođe neko drugi. To je dio njihove slobodne volje. Ali mislim da je to samo prijetnja u periodu kada su pokušali da ospore rezultate izbora. Čuli smo svašta oko Srebrenice, bivši načelnik je rekao nešto što nikada ne bi bilo dopušteno nama — da ne može Srbin da bude načelnik. Govorila su to i neka udruženja, pa čak i zvanična sarajevska politika. Da li je to fašizam, rasizam, ne znam ni ja, ali govori veoma jasno. To sam ranije čuo od nekih diplomata, prije nekoliko godina. I oni su govorili da ne smije Srbin da bude gradonačelnik”, podsjetio je Dodik.

Predsjednik RS je dodao da će Grujičić, koga zna kao dobrog momka sa porodičnim iskustvom koje je traumatično, ali i čovjeka koji je dugo živio u Srebrenici i shvata šta znači kada vlast forsira samo stradanje jednih, a omalovažava stradanje drugih, upravo iz te frustracije koju je doživio imati jednak tretman prema stradanju svih, i to je nešto što je naša obaveza.

Prema njegovim riječima, Ćamil Duraković je očigledno bio politički projekat Sarajeva i nekih delova međunarodne zajednice, sa ciljem da stvore faktičku situaciju po kojoj Srebrenica i nije u Republici Srpskoj.

“Čuo sam, naravno, da je Duraković rekao: Evo ako ja ne budem načelnik — ja ću se iseliti odavde, a za mnom će i mnogi drugi. To govori o farsi koju oni godinama prave oko Srebrenice. I naravno, pokušavaju da čak i u nekome spinovanju o budućem nekom razvoju naprave slučaj od Srebrenice, što ona uopšte, naravno, nije”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su prije sedam-osam godina u RS donijeli odluku da je Srebrenica od posebnog interesa.

“To je podrazumijevalo i ekonomska pitanja, kao što su koncesije na neka prirodna bogatstva i neka dodatna prava koja možemo da damo toj lokalnoj zajednici. Nikada to nismo mogli da završimo sa Durakovićem. Kada sada to uradimo, to će biti dobra poruka svima koji su voljni i željni da vide poboljšanje i novu dimenziju razvoja, a ne da vide samo razloge za sukobljavanje zbog tragedije koja se desila i jednima i drugima”, rekao je Dodik.

(Visokoin.com / Srna)

Vezani članci

Najtužnija kolona kreće danas: U Potočarima će smiraj naći još 30 žrtava genocida

Visokoin.com

Dodik o fotografijama iz Bratunca: Za smrt srpskih žrtava niko nije odgovarao

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Okršaj pred kamerama / Aleksandar Vučić o priznavanju genocida u Srebrenici: To bi dovelo do…

Visokoin.com

Vučić: Dok sam ja predsjednik u Srbiji neće biti rezolucije o Srebrenici

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com