Donesena odluka o privremenoj obustavi radova u RMU Zenica

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, kao vladajuće društvo, donijelo je odluku o privremenom prekidu rudarskih radova u Zavisnom društvu Rudnici mrkog uglja Zenica – potvrdio je Feni Nedžad Duraković, predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” ZD RMU Zenica.

Rudari tog pogona, zbog kašnjenja plaća za mjesec januar i februar, stupili su u radnički neposluh 6. marta ove godine, a prošle je sedmice završen Elaborat o stanju u RMU Zenica, koji bi trebao dati odgovor da li je moguće rentabilno proizvoditi ugalj u zeničkom rudniku.

“Ovakva odluka, koja je na snagu stupila danas, može biti na snazi najduže godinu dana. Ne znači da će toliko i biti na snazi, odnosno očekujemo da će znatno ranije biti poznata sudbina našeg radnika. Radnicima će, u toku trajanja ove odluke, biti isplaćivane, zakonom propisane minimalne naknade. Ne znamo koliko će to iznositi”, kaže Duraković.

On najavljuje kako bi do sutra ili, najkasnije u ponedjeljak, zenički rudari trebali dobiti plaće i naknade za topli obrok za januar i februar. U maju prošle godine, donesena je odluka o obustavi radova i u pogonu “Stara jama”, koji bi tokom ove godine trebao biti i definitivno zatvoren.

Do tada će, najavljuje Duraković, rudarske inspekcije vršiti obavezne kontrole stanja u tim objema jamama.

Vezani članci

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

U požaru u kući u zeničkom selu Hajkovići smrtno stradale dvije žene

Visokoin.com

Saradnik Marije Šerifović u gipsu: “Umalo smo ostali bez oka u Zenici” (FOTO)

Visokoin.com

Sumiraju se posljedice sinoćnjeg potresa na području Zenice

Visokoin.com

Ministar Vinko Marić slao svog savjetnika u MUP ZDK da vrši pritisak na inspektore?

Visokoin.com

Ministar Ramo Isak i njegova porodica imaju imovinu vrijednu 18 miliona KM

Visokoin.com