Eutanazirane svinje ostavljene na ulicama, postavlja se pitanje higijenskih mjera

U posljednjim sedmicama, Slavonija se suočava s ozbiljnom krizom u industriji svinjogojstva, dok su lokalni uzgajivači iznenađeni i ogorčeni situacijom u kojoj su njihove svinje pozitivne na svinjsku kugu masovno eutanazirane i ostavljene na ulicama. Marko iz Andrijaševaca, jedan od uzgajivača svinja koji je pretrpio gubitke, dijeli svoju priču za 24sata.hr i ističe ozbiljne propuste u provođenju higijenskih mjera.

Marko iz Andrijaševaca, Slavonija, otkrio je svoj užasan susret s nadležnim veterinarskim timom koji je došao testirati njegove svinje na afričku svinjsku kugu. Od 40 svinja, njih devet je bilo pozitivno na bolest, a umjesto da se primijene standardne higijenske mjere, svinje su eutanazirane i ostavljene na njegovoj travi.

Neprijatna situacija
– Prvo su ih upucali, a onda su im dali neku injekciju. Ja nisam jedini, desetak privrednika je ovako završilo, neki imaju količinu svinja kao i ja, a neki imaju ovako kući za sebe. Ne znam šta bih rekao, čekamo ovdje sa svinjama na travi da ih neko pokupi i odveze – rekao je Marko, izražavajući svoje ogorčenje.

Ova situacija izazvala je bijes i frustraciju među lokalnim stanovnicima, koji se pitaju gdje su nestale osnovne higijenske mjere i nadzor. Fotografije eutanaziranih svinja koje leže na ulicama dijeljene su na društvenim mrežama.

Bez higijenskih mjera

– Eto kažu raširila se bolest, pa gdje su tu higijenske mjere, na sred ulice stoje eutanazirane svinje, prestrašno, gdje je sad ta nadzorna inspekcija, gdje su dezo barijere i sve ostalo što zahtjevaju od nas. – komentirala je jedna žena.

Ogorčenje i zabrinutost rastu dok se lokalna zajednica suočava s ovim neviđenim izazovom. Izgubljeni resursi i propuštene prilike za provođenje higijenskih mjera postavljaju ozbiljna pitanja o efikasnosti i koordinaciji u suzbijanju svinjske kuge u Slavoniji.

Situacija i njeno rješavanje ostaju prioriteti za vlasti, uzgajivače svinja i širu zajednicu, dok svi traže odgovore i traže da se svinje eutanaziraju i zbrinu na odgovarajući način, poštujući higijenske i etičke standarde.