Francuskinja Marie Sophie koordinatorica “Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem”

Francuskinja Marie Sophie u Visoko dolazi od 2014.godine, prvo kao turistkinja, zatim kao volonterka, a posljednje dvije godine je uključena u projekat „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“. Marie je od ove godine i jedan od koordinatora za volontere, a impresije o projektu podijelila je i s nama.

– Sve je odlično, a fascinantno je kako drugačiji, različiti ljudi, iz različitih zemalja, različitih kultura i različitog socijalnog statusa, ovdje jako brzo pronađu zajednički jezik, kako se druže i jako brzo postanu bliski. Inače, kroz ove dolaske i boravke u Bosni, zavoljela sam ovaj mentalitet ljudi, zavoljela sam i Bosnu, ali mi je jako drago i što sam na neki način postala dio ovog velikog, historijskog projekta, što sam u mogućnosti biti dio ovoga, te učestvovati u njegovom razvoju i rastu. – otkrila je Marie.

Ranijih godina ovamo je dolazila na po dva mjeseca, a ove godine ostat će cijelo ljeto. Kako je kazala, razlike su ogromne, i mnogo toga je napravljeno u posljednjih 3-4 godine.

– Sve ide nekako brže, naravno razlog tome je i sve bolja organizacija tima ljudi koji radi. Inače, što se tiče grupa volontera, sve su različite, pa tako ove godine u prvoj grupi imamo nešto starije ljude, ali smo opet uspjeli napraviti jako mnogo dobrog posla. Osim ovog volonterskog dijela, napredak se osjeti na svakom koraku, na svakoj lokaciji. Tako sada imamo prelijepi park na Ravnama, ali i ostale destinacije se svakodnevno obogaćuju sadržajima. Imam osjećaj da je u odnosu na 2014. godinu kada sam prvi put bila ovdje, udvostručen dolazak gostiju, brojnih stručnjaka, ali i da je rad puno bolje organiziran. – ispričala nam je Marie.

Na kraju je kazala kako je 2014. godine prvi put boravila u Bosni, kako je za ovu zemlju čula samo po ratu, ali samim dolaskom je ostala oduševljena, kako bogatom historijom kompletne zemlje, tako i prelijepom prirodom i mentalitetom ljudi.

Vezani članci

Grad Visoko dobija adrenalinsku atrakciju zip-line?

Visokoin.com

Novak Đoković: Šaljem poruku mira, zajedništva, poštovanja i ljubavi

Visokoin.com

VALERY UVAROV: Fondacija igra ključnu ulogu u historiji piramidologije

Visokoin.com