GDJE JE TURSKA VODA I ARAPSKO OBDANIŠTE?

Piše: Laki Topalović

Izborna je godina a mnoštvo obećanja ostade samo na obećanjima i nema mogućnosti da se do izbora ispune, tačnije, nikad nije ni bilo mogućnosti niti želje da se ispune. Sada je već izvijesno da aktuelnim općinskim strukturama, koje su došle na vlast poslije lokalnih izbora dvijehiljadedvanaeste godine, otkucavaju posljednji dani mandata.

Priča o obdaništu koje će da finansira arapski poslovni čovjek uz uslov da se uvede vjeronauka u obdanište, ostade samo šuplja priča i kamen temeljac da zamaže oči. Ono istina, postoji ideja da se pored kamena temeljca održava čas vjeronauke na otvorenom, po uzoru na obdaništa u Srednjoafričkoj carevini, dok se obdanište ne otvori, to jest nikad.

Jedno vrijeme smo se bratimili sa turcima, organizovali anadolske vatre i jatagane, pravili od centra grada cirkus i iftarili se na otvorenom, uz to smo pride dobili obećanje da će bratska Turska finansirati cjelokupnu infrastrukturu vodovoda, cjevovoda, dalekovoda i odvoda, pa ni od toga nije bilo ništa.

Od svega je ostao nefunkcionalan Kulturni centar i nefunkcionalno sve ostalo. Onda se pojavila ideja o izgradnji Centra za upravljanje otpadom. Mještani sela Radovlja su išli u Konjic da vide takav jedan centar koji u stvari i ne radi, ali su ga maksuz upalili zbog delegacije iz Visokog.

Mještanima sela Radovlje je bilo ponuđeno da se u njihovom selu pravi pomenuti centar koji bi u selo donio ebolu, koleru i propast, ali bi za uzvrat nekoliko mještana dobilo stalni posao, smetljarski naravno. Pomenuta ideja je odbijena i vlast je imala samo jednu opciju, praviti centar koji je samo eufemizam za spalionicu na postojećoj deponiji, koja se nalazi tik uz rijeku Bosnu i u blizini nekoliko prehrambenih industrija. Osim svih navedenih razloga zbog kojih je aktuelna vlast treba da ode, i otići će, sigurnosna situacija u Visokom je u zadnjih nekoliko godina malo bolja nego što je bila u ratu.

Nikada Visoko nije bilo nesigurnije, jer osim pucnjava koje su postale svakodnevna pojava, u Visokom su učestale pljačke trgovina, kladionica i privatnih kuća. Sve u svemu, građani bi trebali da jedva čekaju izbore i da konačno izaberu nekog sposobnijeg i boljeg da vodi ovaj grad, nekog ko će da dovede Visoko makar na nulu, jer smo sad duboko ispod nule i ispod svega.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Visokoin.com portala.

Vezani članci

Oj drugovi jel vam žao, rastanak se primakao?

Visokoin.com

Visoko idealan grad za život?

Visokoin.com