Visoko idealan grad za život?

PIŠE: Laki Topalović

Predizborna kampanja je u toku iako mnogi učesnici političkog života grada nisu ustali iz zimskoga sna. Svjedoci smo da je grad Visoko u zadnje vrijeme, to jest u zadnjih nekoliko godina, propao. Sada, u izbornoj godini, će strukture na vlasti i ženski ansambl uštediti na istini i pokušati obojiti sliku u šareno.

Da li su građani ludi?

Idemo redom:

U Visokom se ubrzano donose odluke o gradnji svega i svačega a niko ne vodi računa o posljedicama koje bi se mogle desiti u bliskoj budućnosti zbog ubrzane gradnje. Vrlo je indikativno da se u gradnji koju finansira Općina, Kanton ili Entitet može dobro zaraditi prikazivanjem lažnih, povećanih cijena za materijal i usluge.

Privreda u Visokom je na slabim temeljima zasnovana. Iako se potencira priča o mnogobrojnim privatnim firmama i obrtima, dovoljno je prošetati Jalijom od betonskog mosta do Sebilja i ustanovit će se da su skoro svi poslovni prostori prazni jer su mnogi vlasnici bili primorani da ugase svoj obrt zbog nameta i stalnih inspekcija. Dakle, priča o privredi je štednja na istini.

Sigurnosna situacija u Visokom je u zadnjih nekoliko godina na niskom, bolje reći nikakvom nivou. Pucnjave na javnim mjestima, pljačke, ucjene i prijetnje su postale dio života. Policija kažnjava vozače koji su se pogrešno parkirali dok razbojnici mirno defiluju gradom. Vatrogasci su također postali aktuelna tema zbog požara koji se desio a kojeg nisu uspjeli na vrijeme da ugase zbog neispravnosti opreme. Vatrogasci nisu krivi jer im je oprema kojom raspolažu ostala u naslijeđe još dok je Eugen Savojski palio po Bosni. Reforma javnog sektora se nije odnosila na Vatrogasno društvo, Civilnu zaštitu ili neku treću službu. Reforma javnog sektora koju sprovodi aktuelna vlast se odnosi samo na uhljebljivanje i postavljanje na direktorske funkcije i u razne odbore podobnih i bliskih osoba.

Mlad čovjek obavezno teži ka odlasku iz Visokog jer je situacija malo čudna, posla ima, ali je plaćanje većinom daleko ispod dostojanstva i daleko ispod zasluženog. Privatni sektor najčešće izrabljuje i zloupotrebljava radnička prava, ponegdje plata kasni a ponegdje je i nema.

Star čovjek, koji je radio u nekoj od propalih firmi, ne može u penziju, jer mu nije uplaćen i uvezan staž. Mnogi radnici Kožare, Vitexa, Veleprometa su umrli čekajući zasluženu penziju, a još ako su ovlastili nekog od korumpiranih advokata da ih zastupa, penziji se ne trebaju ni nadati, ali se imovina njihovih preduzeća i dalje regularno rasprodaje i krčmi.

Ako neko želi da napravi kuću u Visokom ili da proširi već napravljenu, razne dozvole, takse i priključci će ga koštati ko Svetog Petra kajgana, dok tajkunima i raznim muljatorima to ide lahko i bez dozvole, pa i na Općinskoj zemlji. Zbog ovakve politike koju vodi Općinska vlast i nebrige o životnim pitanjima, mnogi mladi ljudi i ne pomišljaju da zasnuju porodicu već teže ka odlasku.

Roditelji koji već imaju djecu, nemaju nikakvu olakšavajuću okolnost. Roditeljima čija djeca idu u osnovnu školu se svake godine obečaju besplatni udžbenici i svake godine udžbenici zaobiđu Visoko.

Ko koga ovdje laže?

Kao što se ne može upotrebljavati eufemizam za centar koji treba da se gradi na gradskoj deponiji a koji je u stvari najgora vrsta spalionice, tako se ne može eufemizirati ni laž pod pojam “Štednje na istini”. Visoko je propalo u privrednom, kulturnom i sportskom smislu i na svaki drugi način. Ova aktuelna struktura na vlasti je najgora u historiji grada, a kao šlag na tortu će biti kredit, od otprilike devet, da ponovim, DEVET miliona Konvertibilnih maraka, koji će ako se kredit realizuje, ovi klovnovi potrošiti, a naša djeca i unuci morati vraćati. Visoko je propalo i tendencija je da još više propadne. Građani moraju reći STOP zbog sebe, zbog svoje djece. Ova vlast nas laže i ne treba im dozvoliti ni dan više od ovog mandata, jer su za četiri godine napravili rusvaj, šta bi bilo za osam… Ništa, doslovno.

Vezani članci

O Štulićevim fazanima

Visokoin.com

Davora i Adisa ubila je država koja je kao stvorena za kriminal

Visokoin.com

Esad Duraković: Politizacija vjere i sakralizacija politike

Visokoin.com

Cenić: Zanoćiš u BiH, ustaneš u potencijalnom kalifatu

Visokoin.com

Dragan Bursać: Zagrobni život Donne Ares

Visokoin.com

Jasmin Ahić: Kako se danas brani Bosna i Hercegovina?

Visokoin.com