Oj drugovi jel vam žao, rastanak se primakao?

Oj drugovi jel vam žao, rastanak se primakao, su stihovi pjesme koja predstavlja paradigmu rješenja za propalo Visoko. Ako ova pjesma ne bude hit koji će se pjevati pred nastupajuće izbore, za Visoko nema nade.

PIŠE: Laki Topalović

Kakva je situacija?

Visoko je spletom tragikomičnih okolnosti postalo poprište za rastaljivanje između “velikih” igrača politike i privrede. Građane niko ništa ne pita, a i zašto bi kad svi šute sa krilaticom u podsvijesti: “Ma fala Bogu pa se ne puca. Samo nek je živa glava pa makar suh hljeb jeli”. To je krilatica koja je plasirana visočanima kao što im je plasiran i selam, koji služi za skrivanje i lažno pokazivanje. I tako, visočanima je data krilatica i zaista suh hljeb, ponegdje i bajat a ponegdje ga nema nikako.

Zašto biti zadovoljan?

Nikom nije jasno kako se može plasirati priča o zadovoljstvu, sreći i blagostanju u Visokom, kroz floskulu o rastu privrede, kad i tice na grani znaju da većina građana nije zadovoljna a daleko od toga da je srećna. Prema zvaničnim podacima porezne uprave, u Visokom živi preko stotinu milionera. Dodajmo još stotinjak ratnih profitera koji imaju svježe milione na tajnim računima, i eto odgovor na vječno pitanje “gdje su pare”. Sad je došlo vrijeme da se milioneri izvuku iz svojih rupa i da uz pomoć gramzive lokalne vlasti pokupuju cijeli grad za jeftine pare. U Visokom se sve može, samo treba imati dovoljno novca nevažnog porijekla.

Gdje su građani u priči?

Građani Visokog su izbačeni iz priče. Općinsko Vijeće, koje su građani sami izabrali, predstavlja sami vrh korupcije i bezobrazluka. Vladajuća stranka se raspala ali je opozicija uspjela da namiri nedostatak, tako da danas gradom upravljaju banditi koji su prodali građane koji su ih izabrali, za sitne funkcije, zapošljavanje supruga, jetrvi i zetova. U Visokom sve stoji, samo ne stoji rasprodaja grada i uzimanje postotka. Članovi opozicionih stranaka koji su u Vijeću, članovi su raznih komisija kao što je Komisija za procjenu nekretnina, ili su pak članovi raznih odbora, pa moraju glasati onako kako naredi neko iz vrha Općine.

Šta ćemo, najpametnije je šutit?

Šutnja je odobravanje a uvijek šutit znači krepat u vlastom dreku. Izbori se bliže i potrebno je što češće pjevati pjesmu “Oj drugovi jel vam žao rastanak se primakao”! Naravno, uz ovu pjesmu ide i zaokruživanje glasa za neke bolje ljude. Od svih sadašnjih političkih aktera u Visokom, svega nekoliko ima prolaznu ocjenu. Ako ova struktura ostane na vlasti još četiri godine, Visoko će nestati sa karte, jer će nekoliko novonastalih milionera nešto kupiti a nešto oteti, a u konačnici preuzeti grad u cijelosti, uz pomoć Općine naravno, i promijeniti naziv u neki adekvatan, podoban.

Ali već je izvijesno da je ova struktura koja vlada, u stvari brod koji tone, i svako onaj ko se zakači za taj brod, zaslužuje da potone zajedno sa brodom. Da grupa TNT živi u Visokom a ne u New Yorku, vjerovatno bi svi rovili po kontejnerima. Cvijećaru bi im oteo neko od tajkuna. Sir Oliver bi vjerovatno prosio. Šef i Jeremija bi umrli zbog pogrešnog ili nikakvog liječenja. U odnosu na kriminalce koji preuzimaju grad Visoko, porodica Gambino izgleda kao udruženje ucviljenih udovica. Ovdje stručnjaci umiru jer im hljeb iz usta uzimaju podobne sestre, zetovi, supruge, hodže i bule, a sve sami kreditni mešetari, prevaranti i kokošari koji se kriju iza plašta vjere i časti.

Vezani članci

O Štulićevim fazanima

Visokoin.com

Davora i Adisa ubila je država koja je kao stvorena za kriminal

Visokoin.com

Esad Duraković: Politizacija vjere i sakralizacija politike

Visokoin.com

Cenić: Zanoćiš u BiH, ustaneš u potencijalnom kalifatu

Visokoin.com

Dragan Bursać: Zagrobni život Donne Ares

Visokoin.com

Jasmin Ahić: Kako se danas brani Bosna i Hercegovina?

Visokoin.com