Globalna ekonomska kriza i BiH

Iz štampe je izašla knjiga «Globalna ekonomsko-finansijska kriza», autora dr.sc. Mehmeda Pojskića, i njena promocija očekuje se uskoro u Sarajevu i Zenici.

Ovom, svojom četvrtom stručnom knjigom, autor nastoji opisati stanje krize u svijetu izazvane prekomjernim trošenjem finansijskih sredstava u vodećim ekonomijama svijeta. Kao praktičar i iskusan ekonomski stručnjak Pojskić je analitički plasirao poduzete mjere na suzbijanju ili saniranju krize, i potrebi za njenim izučavanjem kao «jednog od problema u procesu ekonomskog razvoja svijeta».

Globalna svjetska ekonomska kriza pogodila je i ekonomiju našeg regiona, pa i ekonomiju Bosne i Hercegovine. Zemlje u razvoju i tranziciji su najveće žrtve globalne ekonomsko-finansijske krize, jer nisu imale snažnu i razvijenu ekonomiju kojom bi se oduprle naletu teškog ekonomskog poremećaja. S toga autor nastoji da ukaže na potrebe izučavanja finansijske krize, koja kao ekonomski cunami se pojavljuje i uništava brojne ekonomske i privredne institucije, od kojih mnogi su propali ili bankrotirali. Obzirom da se novi talas svjetske ekonomske krize očekuje i u ovoj godini, a kako se pretpostavlja imaće posljedice i do 2015.godine. Kriza, koja već dugo tinja u regionu, ponovno će se u većoj mjeri osjetiti u Bosni i Hercegovini, i Mehmed Pojskić ukazuje da treba napraviti strategiju da se za građane koliko je moguće ublaži kriza.

«Bosna i Hercegvina je u jednoj izrazitoj krizi i njena vlast treba da bude što fleksibilnija, da donosi što bezbolnije zakone kako bi njena ekonomija krenula naprijed i donijela profit i za državu koja ubire poreze. Ne treba nametati neproduktivane zakone koji masu privrednika tjeraju u stečaj. Jendo od rješenja je u paušalnom porezu sa zakonskom osnovom koji bi omogućio privrednicima da plaćaju državi onoliko svojih obaveza koliko su ih stvarno stvorili svojim radom», ističe Posjkić.

Recezenti ove knjige prof.dr. Anton Jekauc, prof.dr. Faruk Kozić, priof.dr. Halid Kurtović, i nedavno preminuli prof.dr. Meho Bašić, koji je preporučuju «za širu populaciju, prvenstveno za studente zbog sagledavanja pojma ekonomsko-finansijske krize kao važnog faktora u ekonomskom razvoju zemlje».

Dr.sc. Mehmed Pojskić završio je Ekonomski fakultet u Sarajevu, magistrirao je na Sarajevskom univerzitetu 1997.godine i 2001.godine na Ljubljanskom univerzitetu. Doktorsku disertaciju iz oblasti menadžmenta je odbranio 2005.godine na Sarajevskom univerzitetu. Boravio je na studijskom stručnom usavršavanju u SAD iz oblasti «menadžmenta infrastrukture», i u Japanu iz oblasti «biznis menadžmenta velikih kompanija». Zaposlen u federalnom Ministarstvu finansija – Ured Porezne uprave FBiH.

(VisokoIN/Zeda)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com