Građani BiH sve manje kupuju uoči novogodišnjih praznika!

Sve manja platežna moć građana obilježit će kraj ove godine u Bosni i Hercegovini.

Tako je, prema posljednjim podacima statističara, zabilježen konstantan rast cijena i broja nezaposlenih te niža mjesečna primanja i pad kupovne moći.

Iako se praznici, a posebno novogodišnji, očekuju kao vrijeme za kupovinu i poklone, trpeza će ove godine biti skromnija, jer bh. građani ne žele, kao ranijih godina, dugove otplaćivati nekoliko mjeseci nakon praznika.

‘Kaiš koji smo stegnuli nema više rupa. Zaista je tako, jer je došlo vrijeme da za novogodišnju kupovinu izdvojimo više od pola plaće. Cijene svakog dana rastu, ali su plaće iz mjeseca u mjesec sve niže’ – kaže Saralija kojeg smo sreli sa suprugom i dvoje djece u obilasku jednog tržnog centra, piše Dnevni avaz.

Prema nekim statističkim podacima, četveročlana porodica u BiH za novogodišnje praznike potroši oko 400 maraka, dok u većini zemalja EU domaćinstva izdvajaju 600 eura (1.200 KM).

Za praznike, ipak, najviše troše u Irskoj, gdje četveročlana porodica potroši oko 1.200 eura (2.400 KM).

Većina trgovaca ističe da je praznična groznica počela skromno. Oni tvrde da je prodaja hrane i pića tokom ovog mjeseca manja i do 40 posto.

‘Samo za božićnu i novogodišnju trpezu prosječnoj četveročlanoj porodici potrebno je od 300 do 400 maraka. Do sada je taj novac uglavnom posuđivan, građani su ulazili u dodatne minuse na karticama. Nakon toga, slijede velika odricanja po svim stavkama kućnog budžeta, i traju i po nekoliko mjeseci’ – tvrdi Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača BiH.

I iz Udruženja potrošača FBiH tvrde da bh. građani najviše kupuju u drugoj polovini decembra, kada za proslavu praznika ostave 70 posto više novca nego u bilo kojem drugom mjesecu tokom godine.

‘Nekada su naši građani za prazničnu noć ostavljali dosta manje para, a trpeze su im bile bogatije. Zbog stalnih tihih poskupljenja, sada dvostruko više novca potroše, a manje kupe. Za potrebe četveročlane porodice ne izdvoje ni 300 maraka’ – tvrde iz Udruženja potrošača FBiH.

U krizi, najviše posla imaju obućari i krojači, jer, kako oni tvrde, građani češće popravljaju nego što kupuju.

‘Posao ide izuzetno dobro. Pri tome je vrlo malo zahtjeva za šivenje nove robe, a više prepravki starije, ali i dalje nosive odjeće’ – rečeno je jučer u krojačkom salonu ‘Sanja’ u Banjoj Luci.

Potrošnja u EU

2.400 KM – potroši četveročlana porodica u Irskoj za novogodišnju noć
1.200 KM – po domaćinstvu u većini zemalja EU
400 KM – za četveročlanu porodicu u BiH

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com