Greška u Linuxu ugrožava milione kompjutera i telefona

Više desetina miliona personalnih kompjutera i servera, kao i 66 posto mobilnih telefona i tableta koje pokreće operativni sistem Android, potencijalno su ugroženi hakerskim napadom, ističu stručnjaci.

Stručnjaci za sigurnost nedavno su otkrili da greška u operativnom sistemu Linuxu, na kojem se bazira Android, mogla bi da omogući zlonamjernim programerima da steknu potpunu kontrolu nad uređajem koji koristi te operativne sisteme.

Naime, tim inženjera, koji se bave cyber-zaštitom, objavio je na sajtu “Perception point” informaciju da su otkrili računarski “bug”, nazvan CVE-2016-0728.

Zlonamjerni kod mogao bi da preuzme kontrolu nad cijelim operativnim sistemom kompjutera, servera i mobilnog telefona, pa čak i da napadne hardver kojeg pokreće Linux, poput rutera. Greška utiče na verziju 3.8 jezgra (kernela) Linuxa, koja je objavljena početkom 2013, zbog čega utiče na sve KitKat android telefone ili kasnije verzije.

Tim stručnjaka je istakao da još nije primijetio da je neko iskoristio tu grešku u Linuxu, ali je savjetovao svima koji se bave cyber-sigurnošću da obrate pažnju i primijene odgovarajuće “zakrpe” za svoj softver.

Kako navode specijalizovani sajtovi, očekuje se da će glavne Linux distribucije ispraviti grešku još ove sedmice, ali da ostaje problem kod korisnika android telefona, koji nemaju običaj da update svoj softver.

Vezani članci

Samsung predviđa: Ove godine isporuka sedam miliona savitljivih telefona

Visokoin.com

Nokia “oživljava” dva klasična modela, dodat će im Facebook i YouTube

Visokoin.com

Messenger izbacuje smeće – shvatili su!

Visokoin.com

Šta donosi Android 4.1?

Visokoin.com