Šta donosi Android 4.1?

Nova verzija Androida obećava bržu pretragu interneta i razmjenu fotografija između dva telefona. Android 4.1, nazvan Jelly Bean, slijedi Googleovu tradiciju davanja imena po nekim poslasticama.

Jedna od ključnih promjena, Project Butter, unapređuje ukupni odziv operativnog sistema: pomjeranja, prevlačenja i animacije u verziji 4.1 izvodiće se glatkije i fluidnije nego u verziji 4.0. Povećana je i brzina kojom sistem odgovara na dodire zaslona.

Početni zaslon je promijenjen tako da vidžeti automatski mijenjaju dimenzije kako bi stali u raspoloživi prostor na određenom zaslonu, a njihovo pomjeranje ili uklanjanje je olakšano.

Funkcija Google Beam služi da prenosi podatke sa jednog Android uređaja na drugi samo jednim pritiskom prsta, aplikaciju za kameru i notifikacije.

Jedna od novih opcija je Google Now, koja će vam automatski dati pravu informaciju u pravo vrijeme. Reći će vam kako da najbrže stignete od kuće do posla, najnovije rezultate vaših omiljenih timova i ažurirani status vaših letova.

Google kaže da je to njihov odgovor na Siri.

Jelly Bean donosi i mogućnost razmjena fotografija dodirivanjem dva telefona, pomoću bežične tehnologije NFC (near-field communications). Ice Cream Sandwich trenutno ima ograničenu mogućnost razmjene podataka preko NFC.

Novi Android obećava i pametniju tastaturu koja će predviđati sljedeću riječ prije nego što je ukucate.

Google kaže da se dnevno aktivira milion novih Android uređaja, a da je naročito veliki rast primijećen u Brazilu i Indiji.

Jelly Bean će biti dostupan sredinom jula. Neki uređaji – Galaxy Nexus, Motorola Xoom i Nexus S – će ga dobiti automatski, kao i najnoviji tablet iz Googlea, Nexus 7.

(VisokoIN)

Vezani članci

Messenger izbacuje smeće – shvatili su!

Visokoin.com

Greška u Linuxu ugrožava milione kompjutera i telefona

Visokoin.com