Hadžiahmetović: Pad kreditnog rejtinga u eurozoni očekivan

Prošlosedmični pad kreditnog rejtinga u zemljama eurozone bio je očekivan, ocijenila je danas u izjavi Feni profesorica sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Azra Hadžiahmetović.

“Imajući u vidu značenje kreditnog rejtinga kao ocjene sposobnosti zemlje da ispunjava svoje obaveze, pad kreditnog rejtinga upućuje na probleme u određenim zemljama”, kazala je ona.

Hadžiahmetović navodi da je bio za očekivati ovaj pad kreditnog rejtinga imajući u vidu dužničku krizu u eurozoni, posebno u slučaju Grčke, Irske, Španjolske, Portugala i Italije. Pritom ona naročito ističe slučaj Italije.

“To jeste jedna poruka i generalno je odraz negativnog trenda u Evropskoj uniji, posebno u eurozoni, i za očekivati je da će 2012. biti krizna godina u svim evropskim zemljama”, smatra ona.

Govoreći o tome kako se ova dešavanja mogu odraziti na BiH, Hadžiahemtović podsjeća da su Evropska unija, a posebno zemlje eurozone, glavni trgovinski partner BiH.

Isto tako, moguće su refleksije na izvoz i vrijednost konvertibilne marke, s obzirom na njenu vezanost za euro koji opada, odnosno gubi sviju vrijednost.

Kreditna agencija Standard & Poor's snizila je prošlog petka kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Kipru. Zbog datuma kada je ova odluka saopćena, ovaj događaj je već nazvan “petak 13.” za kreditni status zemalja eurozone, suočene s teškom dužničkom krizom.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com