Halim Zukić: ”U jedinstvu je snaga, i mi ćemo to u narednom periodu i pokazati!”

Press konferncija u povodu Izborne skupštine OO SDA Visoko održana je večeras, 4.5.2015. u prostorijama Stranke demokratske akcije.

Mugdim Vranac, predsjednik Izborne komisije SDA Visoko, prezentirao je informacije o održanim unutarstranačkim izborima OO SDA Visoko:

Izborna komisija OO SDA Visoko u sastavu: predsjednik Mugdim Vranac i članovi: Belma Rahmanović i Merjema Ismić, u saradnji s izbornim komisijama u mjesnim odborima, u periodu od 06.04. do 30.04.2015. godine, provela je unutarstranačke izbore u OO SDA Visoko. Izbori su dio obavezne procedure pred održavanje 6. Kongresa SDA BiH, koji je zakazan za 26. maj 2015. godine.

Stranka demokratske akcije OO Visoko realizirala je 25 kandidaciono-izbornih skupova mjesnih odbora OO SDA Visoko, u kojem je učestvovalo 848 glasača. U jednom mjesnom odboru izbori nisu provedeni zbog slabog odziva članova Stranke.

Nakon završenog postupka kandidiranja, kandidati za predsjednika OO SDA Visoko dobili su broj kandidatura kako slijedi:

Halim Zukić 24
Nermin Kadrić 8
Amra Babić 4
Mirza Ganić 1
Osman Suša 1

Kadrovska komisija OO SDA Visoko, prema Pravilima izbornog postupka u SDA, kandidovala je dr. Zlatka Handžića za predsjednika OO SDA Visoko.

Prije formiranja konačne liste kandidata za predsjednika OO SDA Visoko, Osman Suša i Mirza Ganić su odustali od kandidature iz ličnih razloga, dok su ostali kandidati dali pismenu izjavu o prihvatanju kandidatue.

Izborna Skupština zakazana za 16. april 2015. nije održana jer do termina održavanja Izborne skupštine nije dostavljena pismena saglasnost Kadrovske komisije SDA BiH za kandidate za predsjednika OO SDA Visoko, kako je to Statutom i Pravilima izbornog postupka u SDA predviđeno.

Do početka Izborne skupštine svoje kandidature za predsjednika povukli su Amra Babić i Nermin Kadrić, tako da su ostala dva kandidata za predsjednika i to: Halim Zukić i Zlatko Handžić. Na Izbornoj skupštini OO SDA Visoko od pozvanih 79, prisustvovalo je 65 delegata.

Nakon obavljenog glasanja kandidat Halim Zukić je dobio 63 glasa, a dr. Zlatko Handžić 2 glasa.
Za potpredsjednike OO SDA Visoko izabrani su: Mirza Ganić, dr. Senad Karavdić i Mirza Omanović.
U Općinski izvršni odbor SDA Visoko u mandatnom periodu 2015-2019. godina izabrani su: Džemil Halilović, dr. Zlatko Handžić, Emir Džafić, Amir Zukić, Amil Neimarlija, Edin Hakanović i Ismeta Begić.
Zbog potreba za dodatnim konsultacijama, po prijedlogu novoizabranog predsjednika, a uz saglasnost Skupštine, bit će naknadno imenovana još dva člana OIO SDA Visoko.

Nakon izborne procedure koja će se provesti u Asocijaciji žena i Asocijaciji mladih OO SDA Visoko, izabrani predsjednici će po automatizmu biti članovi Izvršnog odbora SDA Visoko, čime će se kompletirati i ovo radno tijelo OO SDA Visoko.

sda_press_maj_2

Halim Zukić, predsjednik OO SDA Visoko, na večerašnjoj press konferenciji kratko je poručio:”U jedinstvu je snaga, i mi ćemo to u narednom periodu i pokazati!”

Na pitanje o načinu pomoći lokalnoj zajednici odgovorio je Amir Zukić, federalni ministar obrta i poduzetništva:

– Ministarstvo koje sam ja preuzeo, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u okviru svoje redovne aktivnosti ima svoje određene stimulacije, prije svega, za stare zanate, a zatim i za pokretanje biznisa, kao i za pomoć u razvoju biznisa. Na godišnjem novou ta sredstva iznose oko 5 miliona KM koja će, po Zakonom propisanoj proceduri, biti plasirana. Ja ću se potruditi da obezbijedim transparentan i pravedan način da i privrednici iz Visokog, kako oni koji se bave malim obrtom tako i oni iz srednjih i većih preduzeća, apliciraju za ta sredstva i dobiju ih kao pomoć za pokretanje vlastitog biznisa. O trenutnoj političkoj situaciji samo mogu reći da ovo što je primila Vlada Federacije jeste veoma problematično sa stanovišta sredstava, i bez pomoći Međunarodnog monetarnog fonda Vlada i Federacija će vrlo teško funkcionisati, a mi smo dosta u zavisnosti od toga. Sredstva će doći tek nakon provođenja određenih reformi, posebno u oblasti radnog prava te korporativnog prava. Tako da su pred Vladom Federacije ogromni zadaci i ja se nadam da će postojati dovoljan nivo konsenzusa i razumijevanja složenosti situacije u kojoj se nalazimo, i da će se stvoriti pretpostavke za zatvaranje konstrukcije finansiranja, dakle da budžet bude zatvoren za 2015. godinu, a samim tim i realizovani svi planski zadaci koji su predviđeni Programom plana Vlade, kao prvi korak reforme koje treba da uslijede u naredne dvije godine.

Na konferenciji su izneseni i zaključci sa prve sjednice Općinskog odbora stranke:

OO SDA Visoko predlaže članove za sastav Skupštine kantonalnog odbora SDA:

Edin Hakanović
Brotlija Aziz
Uzunalić Emir
Bešlagić Emir
Mirela Mateša-Bukva
Adem Hindija
Sulejmen Zukan
Amil Neimarlija
Meho Husić
Delila Novokmet-Halilović
Dževad Fejzić
Avdagić Irhad
Krehić Suvad
Halač Almin
Amir Balta
Beberović Elvis

2. OO SDA Visoko za članove Kantonalnog odbora SDA ZDK predlaže sljedeće kandidate:
Karavdić Senad
Ganić Mirza
Vranac Mugdim
Handžić Zlatko
Kadrić Nermin
Smajlagić Zijada
Haliović Džemil

3. OO SDA Visoko predlaže kandidata Miralema Galijaševića za predsjednika Kantonalnog odbora SDA.
4. OO SDA Visoko za sastav Kantonalnog izvršnog odbora SDA predlaže sljedeće kandidate:
Mirza Omanović
Mirza Ganić

Vezani članci

Gradonačelnik Ganić u posjeti ministru unutrašnjih poslova ZDK

Visokoin.com

Mirza Ganić: Visoko je predivni grad s velikim potencijalom!

Visokoin.com

EMIR VRAČO PREUZEO DUŽNOST MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Visokoin.com

Od Dubrava do Hadžijine vode: Imamo opstrukcije od izvođača radova – ubuduće ćemo drugačije!

Visokoin.com

Gradonačelnik Mirza Ganić obišao kritične tačke tokom obilnih padavina u Visokom

Visokoin.com

Mirza Ganić: Profesionalna vatrogasna jedinica Visoko među najopremljenijim u BiH

Visokoin.com