Helez potvrdio: Oružane snage BiH ipak će dobiti američke helikoptere, puni iznos plaća SAD

Oružane snage Bosne i Hercegovine ipak će dobiti američke helikoptere.

Nakon što Vijeće ministara nije odobrilo novac iz tekuće rezerve za nabavku helikoptera, Ministarstvo odbrane BiH i Sjedinjenje Američke Države su pronašli rješenje.

Niko ne može spriječiti

Helikoptere će nabaviti bez učešća Vijeća ministara, a puni iznos platit će SAD, prenosi FTV.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) poručuje da je novac već na računu i da nabavku više niko ne može spriječiti.

Nabavka američkih helikoptera za modernizaciju OSBiH dugo je u proceduri. Zadatak jednostavan: za realizaciju projekta potrebno odobriti 3,6 miliona maraka iz budžeta.

No, proces je usporen, ali i osporavan u Vijeću ministara. Usaglašeni rok za odobravanje sredstava iz tekuće rezerve bio je kraj septembra. Odluka nije ispoštovana. Rok je istekao, helikoptera nema. A u Ministarstvu odbrane promjena plana.

“Trebali smo nabaviti UH II helikoptere, ali želimo novije BELL 412, koje koriste oružane snage država članica NATO saveza kao što su Slovenija, Hrvatska i Crna Gora. Nismo odustali od nabavke. Idemo u nabavku, ali modernijih helikoptera.

Ako javnost ne može da prati šta znači UH II i BELL 412, onda vam je to otprilike kao Golf 4 i Golf 8”, navodi Helez.

Moderniji i skuplji

Resorni ministar tvrdi da je riječ o višenamjenskim helikopterima. Odbrambenim, ali i mirnodopskim. A modernije znači i skuplje.

No, ovaj put novac nije prepreka, kao ni politika. Vijeće ministara u ovom projektu ne odlučuje. SAD su već osigurale oko 80 miliona maraka.

“Potpuno je nebitno hoće li Vijeće ministara ili neće, mi idemo u nabavku i to je već odobreno u Ministarstvu finansija SAD, oni će platiti. Mene raduje što to više ne zavisi od naših odnosa ovdje. To je već dogovoreno, to će biti nabavljeno”, poručuje Helez.

Oružane snage BiH trenutno na raspolaganju imaju 11 helikoptera. Svi su višenamjenski, ali stariji modeli.