I u BiH se razmišlja o povećanju stope PDV-a na 21 posto

Prema podacima Centralne banke BiH u prošloj godini je više od 30.000 računa firmi iz BiH bilo blokirano. Računi firmama se blokiraju zbog nepodmirivanja obveza prema državi, odnosno neuplaćivanja, ili kašnjenja uplata poreza ili doprinosa, dugova prema dobavljačima ili kašnjenja u otplati kredita.

Blokada jedne firme u pravilu povlači u ponor desetke drugih firmi. Posljedice su sve veći broj radnika koji rade bez plaća ili dobivaju otkaze.

Porez na plaće

Najnoviji podaci također otkrivaju da je 32.000 gospodarskih društava u BiH nelikvidno. Gospodarstvo je opterećeno, a investicije izostaju. Zbog toga je ovih dana Federalna direkcija za programiranje razvoja pokrenula inicijativu za reformu oporezivanja, kako bi se poboljšalo ulaganje i zapošljavanje. Gospodarska društva su sve više nelikvidna i ne mogu biti konkurentna. Dodatna opterećenja mogao bi izazvati i Prijedlog izmjena Zakona o dohotku. Njime bi se osiguravala sredstva za pokriće stalno narastajućih rashoda. No, Prijedlog ne vodi računa o tome je li to mogu podnijeti oni koji su izvor tih prihoda. Dokument o poreznoj reformi jedini je u BiH koji na ozbiljan način tretira pitanje rasterećenja gospodarstva. Smanjenje poreza na plaće uz povećanje potrošnje samo je jedan od izlaza. No, bilo je i prijedloga za povećanjem PDV-a sa 17 na 21 posto, što bi za građane bilo pogubno.

Dvojbe ostaju

No, pojedini analitičari vide rješenje i u uvođenju diferencirane stope PDV-a, ali i tu postoje neslaganja, piše Večernji.

Neminovno je povećanje standardne stope PDV-a prilikom uvođenja diferenciranih stopa, a to bi smanjilo fiskalnu konkurentnost BiH u pogledu korištenja svih prednosti koje imaju umjerene standardne stope PDV-a na akcizna i ostala dobra za prijevoznike dobara, te potrošnju osoba u tranzitu i turističku potrošnju.

Povećavanje standardne stope PDV-a dovelo bi, kako tvrde stručnjaci, i do rasta cijena i fiskalnog opterećenja građana, kontrakcije potrošnje i ekonomskih aktivnosti, što će odgoditi izlazak iz krize i usporiti očekivani tempo ekonomskog rasta.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com