ICTY: Film “Srebrenica – grad koji je žrtvovan” negira genocid

Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) poslao je pismo švedskoj i norveškoj televiziji povodom emitiranja filma “Srebrenica – grad koji je žrtvovan”, saopćila je u nedjelju Stranka dijaspore BiH.

U pismu ICTY-a se navodi da je sadržaj filma prikazan na švedskoj i norveškoj TV kontradiktoran s odlukama koje je ICTY donio i faktama do kojih je došao.

Dalje se navodi da se u filmu na najgrublji način negira genocid u Srebrenici.

U pismu se ističe da je u filmu načinjen grubi propust u činjenici da se nije refektirala činjenica da je Sud presudio, u postupku protiv Vujadina Popovića, događaje u Srebrenici jula 1995. kao genocid nad bosanskim muslimanima. Ovakav grubi propust u navedenom filmu ne daje bilo kakvu mogućnost za vođenje jedne razumne diskusije o događajima vezane za srebreničku tragediju.

Stranka dijaspore BiH zahvaljuje ICTY-u na reagiranju povodom propagandnih filmova kao i svim bh. patriotima koji se bore za istinu i čuvanju uspomene na žrtve genocida.

– Očekujemo reagiranje švedske i norveške TV te preuzimanje odgovornosti za emitiranje ovih filmova. Isto pismo zajedno s protestnim pismom Instituta za istraživanje ratnih zločina i genocida iz Kanade je proslijeđeno Granskningnämndenu, državnom organu za radio i medije. Daljnji koraci će biti preduzeti poslije uvida u presudu Granskningsnämdena, navodi se u saopćenju Stranke dijaspore BiH.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com