IME MI JE BROJ ZOVU ME NESTALI

Kao i svake godine do sada, na sebi svojstven način Udruženje mladih ljubitelja scenskih umjetnosti „Confero“ će realizovati prigodan program u povodu obilježavanja Dana žalosti, 11. jula 2012. godine.

Program obilježavanja Dana žalosti otpočet će 10.jula u 17h sati, u ulici Alije Izetbegovića, u Visokom. Poetsko – scenski performans koji je Confero pripremio je sačinjen od poema i monoloških isječaka Maka Dizdara, Derviša Sušića, Ivana Gorana Kovačića, Izeta Kike Sarajlića, Abdulaha Sidrana, Nure Bazdulj Hubijar, Velida Bajramovića, Džemaludina Latića. Poetski i monološki isječci uslijedit će nakon svake odbrojanje hiljade srebreničkih žrtava.

Sam performans trajat će punih 6 sati, jer je za izbrojavanje svih 8372 srebreničke žrtve potrebno izuzetno mnogo vremena, a kao ironija i poziv na razmišljanje postavlja se pitanje koliko je vremena bilo potrebno za činjenje najvećeg genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Za ozvučenje i scensku opremu Confero ovim putem upućuje zahvalnicu KUD-u Visoko, koji je nebrojeno puta do sada stao uz naše aktivnosti i svojom opremom pomogao njihovo održavanje, pa tako i ovo.
Svi oni građani Visokog koji bi se željeli priključiti brojanju srebreničkih žrtava mogu to učiniti, te i na taj način odati počast ubijenima.

Treba ovdje razmisliti kako je zapravo, svaki broj – ime i prezime, kako iza svakog broja – postoje još najmanje dva broja njegovih roditelja, braće, sestara koji i danas tragaju za njima. Treba razmisliti i o tome kako je kada vas identifikuju kao broj, a naročito kada nemate ni broja ni identifikovanog.
Zbog svega rečenog, performans je zasnovan na riječima:

Ime mi je broj, zovu me nestali. Porijeklo imam, ali smiraja nemam. Moja pravda počiva na traganju, moj život u smrti, a smrt moja ukopu. Traže me i tragaju, moji najmiliji pravednosti se nadaju, ali za mene pravda u sretnom grobu leži, kažem sretnom jer mi kost i koža od znanja tragača bježi.

(VisokoIN)

Vezani članci

Franjevačka gimnazija u Visokom – gradilište ujedinjene Bosne i Hercegovine

Visokoin.com

Najtužnija kolona kreće danas: U Potočarima će smiraj naći još 30 žrtava genocida

Visokoin.com

Vlada ZDK finansira dva programa fokusirana na smanjenje nezaposlenosti

Visokoin.com

Asocijacija arhitekata u BiH podržala inicijativu za zatvaranje ulice Čaršijske u Visokom

Visokoin.com

Pronađen turista koji se izgubio na lokalitetu piramide Sunca

Visokoin.com

Visoko: U Hramu sv. Prokopija obilježen Veliki petak

Visokoin.com