Inspektori u FBiH izrekli kazne od četiri miliona maraka

Glavni kantonalni inspektor Uprave za inspekcijske poslove Željko Konta tvrdi da je akcija imala samo jedan cilj – da se naplaćivanjem kazni prikupi što više novca od poreskih obveznika

U akciji kontrole fiskalizacije i rada “nacrno”, koju su na području Livanjskog kantona provodili inspektori Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH, za mjesec i po dana poreskim obveznicima izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 171.179 KM, potvrdio je glavni kantonalni inspektor Uprave za inspekcijske poslove Željko Konta.

Konta, koji je i pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona, rekao je za Radio Livno da je akcija koja je provođena od 11. septembra do 29. oktobra imala samo jedan cilj – da se naplaćivanjem kazni prikupi što više novca od poreskih obveznika, javlja Srna.

Prema njegovim riječima, glavni cilj ove akcije bio je da inspektori napišu što više prekršajnih naloga bez obzira na to da li je to opravdano ili ne i bez obzira na vrstu i težinu prekršaja utvrđenog inspekcijskom kontrolom, što potvrđuje i podatak da su tržišni, sanitarni i inspektori rada u ovoj akciji u FBiH poreskim obveznicima izrekli novčane kazne od oko četiri miliona maraka.

Konta je naveo da inspektori uvijek mogu utvrditi prekršaj i izreći kaznu, ali da moraju imati više sluha i fleksibilnosti zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalaze poreski obveznici koji su zbog ekonomske i finansijske krize i pada prometa prisiljeni da odjavljuju djelatnosti za koje su bili registrovani.

“Stanje koje su zatekli federalni inspektori u Livanjskom kantonu jedno je od boljih u FBiH, ali su ipak izrekli novčane kazne u iznosu većem od 170.000 maraka, u čemu su se posebno istakli neki inspektori”, rekao je Konta i dodao da je uvjeren da se mnogi prekršajni nalozi neće održati zbog previsokih kazni “za sve i svašta”.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com