Isak poslao Nešiću kopiju Krivičnog zakona BiH i Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici: Nenade, educiraj se

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak odgovorio je na prozivke ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kojem je poručio da o principu presumpcije nevinosti i krivnji može govoriti tek kada počne poštivati presude domaćih i međunarodnih sudova za genocid počinjen nad Bošnjacima.

„Ministru Nešiću trebalo bi biti poznato da je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH. Ja ne želim gubiti vrijeme i pojašnjavati ministru Nešiću krivično zakonodavstvo jer cijenim kako je njegova obaveza da poznaje pojmove i procese.

Također, suludo mi je da kolegu Nešića učim čitanju jer to su stvari koje se uče u osnovnoj školi. Ja sam federalni ministar unutrašnjih poslova i naravno da neću ja „uhapsiti“ Milorada Dodika. Pa gdje ste ministre vidjeli bilo kojeg ministra da nekoga hapsi?

Da ste pročitali moju reakciju i da poznajete način rada službi sistema sigurnosti to bi Vam bilo jasno.

Ako Sud Bosne i Hercegovine izda naredbu da se Milorad Dodik liši slobode – Federalna uprava policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova izvršit će tu naredbu. Isto kao što će je izvršiti i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a koja je upravna organizacija u sastavu ministarstva kojim rukovodite. Hoćete li ministre sigurnosti države Bosne i Hercegovine, reći da će se SIPA oglušiti na naredbu Suda BiH?

O presumpciji nevinosti i utvrđenoj krivnji Milorada Dodika ili bilo koga drugog možete govoriti tek kada počnete poštivati presude domaćih i međunarodnih sudova za genocid počinjen nad Bošnjacima.

A što se tiče, kako kažeš „bildanja“ – Nenade, pozivam te da dođeš kod mene na obuku iz samoodbrane, pošto sam instruktor i majstor borilačkih vještina, kako bi napokon mogao bez straha hodati našom lijepom Bosnom i Hercegovinom u kojoj je RS jedan od dva entiteta“, navodi se u reakciji ministra Isaka.

Ministar Isak danas je uputio ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadu Nešiću kopiju Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici 2023 koji je sastavljen za potrebe i u ime Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, a sve s ciljem edukacije ministra Nešića s krivičnim zakonodavstvom posebno u dijelu koji se odnosi na zabranu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.