Istaknuti reditelj Gojko Šipovac preminuo u 86. godini

Istaknuti reditelj i filmski radnik Gojko Šipovac preminuo je danas u 86. godini. Šipovac je rođen u Nevesinju 1926., a filmom se počeo baviti već 1953. kada je bosanskohercegovačka kinematografija bila tek u povoju.

Tokom života režirao je brojne kratke, dokumentarne i igrane filmove. Među njegovim značajnim filmovima su kratki dokumentarni filmovi “Voda” iz 1959., “Svojim snagama” iz 1961., te “Niste krivi” iz 1962.

Na igranom filmu debitirao je zajedno s Hajrudinom Šibom Krvavcem u omnibusu “Vrtlog” 1964. sa segmentom “Močvara”. Nakon toga režirao je igrane filmove “Sretni umiru dvaput” iz 1966., “Opatica i komesar” iz 1968., te film “So” iz 1973.

Radio je i kao asistent režije na filmovima “Crni biseri” Tome Janića i “Valter brani Sarajevo” Hajrudina Šibe Krvavca. Šipovac je bio dugogodišnji član Udruženja filmskih radnika BiH i 2007. je nagrađen nagradom Udruženja “Ivica Matić” za životni doprinos bosanskohercegovačkom filmu.

“Bio je važan i do samoga kraja aktivan član Udruženja, a njegova mudrost i iskustvo će nam itekako nedostajati”, saopćili su iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Komemoracija će biti održana sutra u 11.00 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu. Posljednji ispraćaj je istog dana u 14.00 sati na Gradskom groblju Lav.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com