Istekao rok za prenos broja u mobilnoj telefoniji, slijede kazne

U nedjelju 15. januara istekao je rok u kojem su, prema odluci Regulacijske agencije za komunikacije BiH (RAK), tri telekom operatera imali obvezu dostaviti izvještaj o primjeni usluge prenosu broja u mobilnoj telefoniji.

To znači da svaki korisnik usluge mobilne telefonije, bez promjene postojećeg pretplatničkog broja mogu izabrati povoljnijeg telekomunikacijskog operatera i njemu pokloniti buduće povjerenje.

“Rok za davanje usluge završio je u nedjelju, mi sad prikupljamo informacije od telekom-operetara mogu li provoditi uslugu o prenosu broja iz područja mobilne telefonije. Najvjerovatnije ćemo se službeno oglasiti početkom sljedeće sedmice. Ukoliko neko od operatera nije uspio ispoštovati naše rokove mi ćemo ga finansijski kazniti po već ustaljenoj proceduru i u skladu sa Zakonom o vezama BiH, ali sad ne možemo pričati i visini kazni, niti hoće li ih uopšte biti, jer ističem još prikupljamo informacije”, kazala je Amela Odobašić, glasnogovornica Regulacijske agencije za komunikacije. U okviru aktivnosti na liberalizaciji tržišta mobilne telefonije, Regulacijska agencija za komunikacije obvezala je telekom operatere da omoguće primjenu usluge prenosivosti telefonskog broja u mobilnoj telefoniji do 1. januara 2012. godine, ali je taj rok probijen zbog činjenice da pojedini operateri zadani rok nisu mogli ispoštovati.

Osim što bi mogli prenijeti broj mobilnih telefona iz jednog u drugi operater telefonskih usluga, korisnici bi trebali imati transparentan uvid u cjenovnike telekom operatera. Putem web stranice Agencije svim zainteresovanim korisnicima će biti dostupan web kalkulator putem kojeg će imati uvid u komparativni prikaz cijena u fiksnoj i mobilnoj telefoniji kao i interneta. “Na ovaj način, korisnici će lakše doći do podataka o cijenama telekomunikacijskih usluga”, ističe Odobašić. Web kalkulator, koji je rezultat projekta podrške Evropske unije RAK-u u sklopu IPA 2007., trenutno je u testnoj fazi, a njegova potpuna operativnost se očekuje u prvom kvartalu ove godine, piše Večernji list.

Web kalkulator će posebno biti od koristi korisnicima koji su zainteresovani da koriste uslugu prenosivosti broja kako u fiksnoj tako i u mobilnoj telefoniji. Usluga o prenosu broja u fiksnoj telefoniji dostupna je građanima već od prošlog ljeta. Kako bi privukli što veći broj korisnika iz Telekoma Srpske ili HT-Eroneta BH Telecom, na primjer, građanima nudi besplatan prenos broja, s tim da se svakom novom klijentu daje pogodnost da tri prva mjeseca njegova pretplata iznosi svega jednu marku. Od liberalizacije telefonskog tržišta očekuju neku zaradu i privatni telekomi, koji na sve načine pokušavaju oteti klijente od velikih telekomunikacijskih firmi kao što su BH Telecom, Telekom Srpske ili HT Mostar., koji drže monopol po pitanju davanja svih vrsta telefonskih usluga na prostoru BiH.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com