Izborna kampanja počinje sutra, izbori će koštati 8,5 miliona KM

U centralnom bračkom spisku za Opće izbore 7. oktobra u Bosni i Hercegovini upisano je 3.352.933 birača, bira se ukupno 518 nositelja mandata, a na glasačkim listićima naći će se 128 političkih subjekata, od čega 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Broj političkih subjekata je veći za 30 u odnosu posljednje Opće izbore održane 2014. godine, a ovogodišnji izbori će koštati 8,5 miliona KM, potvrđeno je iz Centralne izborne komisije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Član CIK-a Stjepan Mikić istakao je kako se ove godine bira ukupno 518 nositelja mandata.

Za Predsjedništvo BiH biraju se tri mandata, za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH biraju se ukupno 42 (Iz Federacije 28 i iz RS-a 14). Za Zastupnički dom Federalnog parlamenta bira se ukupno 98 mandata, a za Narodnu skupštinu Republike Srpske 83.

Kada je riječ o kantonima, za Unsko-sanski bira se 30 mandata, Posavski 21, Tuzlanski 35, Zeničko-dobojski 35, Bosansko-podrinjski 25, Srednje-bosanski 30, Hercegovačko-neretvanski 30, Zapadno-hercegovački 23, Kanton Sarajevo 35 i Kanton 10 25.

Na 804 liste 7.497 kandidata

Prema riječima Mikića, na ovogodišnjim izborima na glasačkim listićima naći će se ukupno 128 političkih subjekata, od toga 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. U odnosu na posljednje opće izbore održane 2014. godine broj političkih subjekata je veći za 30.

Ovjerene su ukupno 804 redovne kandidacijske liste sa 7.497 kandidata i 73 kandidacijske liste za dodjelu 842 kompenzacijska mandata.

Mikić je podsjetio kao je CIK 30. augusta donio odluku o zaključivanju i potvrđivanju izvoda iz centralnog biračkog popisa za opće izbore 2018., a do 23. augusta upisana su najmanje 3.352.933 birača. Među njima je 3.254.767 redovnih birača, 8.306 birača je sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu, 12.046 birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično, 76.729 birača koji glasaju putem pošte, te 1.085 birača koji glasaju u diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH.

Mikić je također rekao kako će na ovogodišnjim izborima biti otvoreno po jedno biračko mjesto u ambasadama BiH u Canberri, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu. Biračka mjesta će biti i u generalnim konzulatima u Chicagu, Munchenu, Stutgartu, Frankfurtu i počasnom konzulatu u Gracu.

Izborna kampanja počinje sutra, 7. septembra, a završava 6. oktobra u 7 sati, kada počinje izborna šutnja.

Govoreći o pravilima izbore šutnje, Mikić je posebno naglasio kako je u tom periodu političkim subjektima je zabranjeno korištenje jezika koji bi nekog mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje.

“CIK BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu do 10.000 KM, ukloni ime kandidata sa kandidatske liste, ako se utvrdi da kandidat lično odgovoran za povredu zakona. Imamo mogućnost i poništiti ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine prekršaja kao i učestalosti”, poručio je Mikić.

Prvi put prozirne glasačke kutije

Glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić, koja je odgovarala na pitanja novinara, istakla je kako će prema procjeni baziranoj na prethodnim izborima troškovi izbora iznositi oko 8,5 miliona KM.

“Precizan iznos ćemo znati nakon izbora. Najveći iznos od 4,7 miliona ide za naknade članovima biračkih odbora. Oko 1,2 miliona ide za štampanje, pakovanje i distribuciju glasačkih listića, a oko 650.000 su poštanske usluge za dostavu preporučene pošte biračima koji glasaju izvan BiH”, poručila je Pirić.

Dodala je kako će izbori biti održani na oko 5.500 glasačkih mjesta, te kako će ove godine po prvi put na izborima biti korištene transparentne ili prozirne glasačke kutije.

Vezani članci

Poruka bh. političarima: Lažete nas godinama, nijedna stranka …

VISOKOIN.COM

Halilović: Ukidaju nam državu, vojsku, granice i nadu, a uvode akcize, visok PDV i raseljavaju nam mladost

VISOKOIN.COM

SDP u Zenici: Napravit ćemo još 100 kilometara autoputa

VISOKOIN.COM

Istinska ravnopravnost svih građana i naroda je imperativ!

VISOKOIN.COM

“Armija” kandidata: U BiH ovog mjeseca izdata “najdeblja knjiga” sa 7.497 imena

VISOKOIN.COM

Šepić: Narod u cijeloj BiH želi promjenu i novu politiku- i desni i lijevi će biti poraženi u oktobru

VISOKOIN.COM