Jašarević i Ahmetspahić napustili sudnicu uzvikujući: “Allah će vas ubiti”

Sud BiH će u naredna 24 sata donijeti odluku da li će za još tri mjeseca produžiti pritvor Mevlidu Jašareviću, koji je 28. oktobra izvršio teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora i za Muniba Ahmetspahića i Emraha Fojnici, koji su osumnjičeni za saučesništvo u izvršenju ovog krivičnog djela.

Sud je već donio odluku da se Dini Pećenkoviću, koji je osumnjičen za saučesništvo, ukine pritvor i izreknu mjere zabrane.

Današnje ročište o prijedlogu Tužilaštva za produženje pritvora trojici osumnjičenih u Sudu BiH, proteklo je bez prisustva Jašarevića i Ahmetspahića, koje je sudija Goran Radević udaljio zbog nepoštivanja Suda, javlja Srna.

Oni su odbili da ustanu prilikom obraćanja Sudskom vijeću i sudnicu napustili uz povike “Allah će ga zgrabiti kad se najmanje nada” i “Allah će vas ubiti”.

Tužilac Dubravko Čampara zatražio je produženje pritvora za Jašarevića, jer je prikupljen veliki broj dokaza kojim se potvrđuje da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Pritvor za Fojnicu je zatražen, jer je, prema riječima Čampare, DNK analizom utvrđeno da se na pušci koja je pronađena kod Jašarevića prilikom pucanja, nalaze tragovi Fojnice.

“Kod Ahmetspahića je u Gornjoj Maoči pronađen snajper. Još nismo pronašli drugi DVD koji su on i Pećenković zaprimili od Jašarevića”, kaže Čampara.

Tužilac je naveo da istraga u ovom slučaju još nije završena, jer je nakon jučerašnje akcije u Gornjoj Maoči oduzeto dosta materijala koji treba pregledati, te da očekuju nalaze FBI koje im treba dostaviti američka Ambasada.

Branioci optuženih usprotivili su se produženju pritvora, jer smatraju da Tužilaštvo nema nikakve nove dokaze, te zatražili puštanje njihovih klijenata uz mjere zabrane.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac smatra da Tužilaštvo ne vodi efikasnu istragi na taj način zloupotrebljava pravo njegovog branjenika.

“Postoji pet snimaka događaja ispred američke Ambasade i jasno je ko je tu bio i šta je radnja izvršenja. Ne radi se o terorizmu, već o krivičnom djelu ugrožavanje osoba pod međunarodnom zaštitom”, kazao je Dupovac novinarima nakon ročišta.

On je istakao da njegov branjenik trpi zbog neažurnosti Tužilaštva koje, između ostalog, čeka da mu američka Ambasada dostavi dokaze FBI nakon uviđaja.

“Jučerašnja akcija u Gornjoj Maoči je taktički potez Tužilaštva da dobiju na vremenu i završe istragu koja je davno trebalo biti okončana. U ovom slučaju, mom branjeniku pritvor dođe kao kazna, a ne kao mjera obezbjeđenja”, smatra Dupovac i dodaje da očekuje odluku Suda o produženju pritvora.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com