Jasmin Duraković: Faruk Drina kao toplomjer u dupetu ‘države za čovjeka’

Jedna od odlika ovdašnjih primitivnih baraba, kada nemaju drugih argumenta, je da krenu da, u duhu najcrnjeg etnošovizma, vrijeđaju svoje protivnike. Elem, ova menadžerska protuha zvana Faruk Drina, nakon svega što je napisao u svome reagiranju, ne zaslužuje ništa više nego da mu, u ime moje supruge i mene, kratko i jednostavno kažem – mrš.

Ali, zbog čitaoca DEPO PORTALA, nekoliko svojih prijatelja na FTV-u i samog Bregovića, moram iznijeti i nekoliko informacija. Tekst novinara DEPO PORTALA, koji sam i sam vidio tri sata nakon što je već bio izašao, nije bio nikakva reakcija na Gorana Bregovića i njegov koncert u Sarajevu. U redakciji ovoga medija on ima svoje poštovaoce i prema njemu nema nikavog neprijateljstva. Nema ga ni kod mene, upravo obrnuto. Dosad sam, kao nekadašnji generalni direktor RTVFBiH, dva puta bio glavni medijski partner njegovih koncerata u Sarajevu. Prvi put već davne 2002. godine kada je Bregović nastupio kao podrška projektu Ars Aevi (i kada smo mi na FTV-u, a mojim potpisom, pokrili troškove dolaska njegove mnogobrojne ekipe u Sarajevo) i drugi put prilikom velike turneje Bijelog Dugmeta po bivšoj Jugi. O tome mogu posvjedočiti i direktor Ars Aevija Enver Hadžiomerspahić, kao i Bregovićev dugogodišnji menažer Raka Marić. Bili su to samo neki od velikih muzičkh događaja koje je tadašnja RTVFBIH vrlo uspješno radila i koji se danas mogu naći u arhivama javnog servisa.

Nije mi ni do svađe sa svojim bivšim kolegama sa FTV-a, ali mi nije jasno kako oni mogu sebi dozvoliti da ih jedna ovakva primitivna baraba šalta i pravi od jednog muzičkog događaja medijski cirkus nedostojan javnog servisa. Kao što mi nije jasno šta SDP-ovi ministri vide u utrkivanju i slikanju pred tv. kamerama s poznatim muzičarem, a sve u pozadinskoj organizaciji ove spodobe koja se odaziva na ime Faruk Drina.

Ukratko o samom reagiranju i njegovom stilu – ono po svom tonu, nekulturi i provincijalnom duhu izražava upravo ono najgore što postoji o ovome gradu i gdje je čak, i nažalost, u pravu i jedan Emir Kusturica kada ga naziva „klaustrofobičnom kloakom duha u dolini opkoljenom visokim planinama i maglom.“ Ali, Sarajevo ima i svoje drugo lice koje nema veze sa tipovima poput Faruka Drine i zbog toga u njemu, uprkos svemu, vrijedi živjeti.

Ali, ako imalo znamo Faruka Drinu, sve ovo nas to ne treba čuditi. Istu je vrstu javnog neukusa i primitivizma plasirao kada je za reisov račun organzirao razne nacional-romantičarske bošnjačke i vjerske evente po Sarajevu i BiH; sada kada je u tom, kako ga briljantno nazva moj profesor Besim Spahić, konceptu ilahija i in-kasida nestalo logističke podrške, valja, da sada citiram R.W Fassbindera, biti toplomjer u dupetu „države za čovjeka“, što je nova mjera političke podobnosti kod nas.

Sve u svemu, neka bude puna Zetra, neka tv kamere sve snimaju, neka se ovdašnji političari slikaju do mile volje, ali će i novinari DEPO PORTALA nastaviti da rade svoj posao bez obzira na bijes Faruka Drine. Ne znam samo šta Goran Bregović, moje kolege i prijatelji sa FTV-a, i političari sa kojim javno manipulira, rade sa ovim, o čemu zorno svjedoči njegovo reagiranje, šovinističkim umom.

(VisokoIN/Depo)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com