Jezivi detalji istrage slučaja Memić: “Neka krklja, svakako je gotov za 7 dana”

Nermin Šehović, policajac Federalne uprave policije, a koji je bio i član Ad-hoc komisije Skupštine KS koja je istraživala slučaj stradanja Dženana Memića, svjedočio je danas u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu “Zijad Mutap i dr.”. Kazao je kako je, tokom istrage, dobio informacije da je “policajcu iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH policajac MUP-a KS na mjestu stradanja Dženana Memića rekao ‘Nek’ krklja, svakako je gotov za sedam dana'”.

Šehović je učestvovao u istrazi koju je naložila Skupština KS i u svom izvještaju naveo ovu informaciju kao i druge nepravilnosti koje su napravljene tokom istrage stradanja Memića. Između ostalog, naveo je da se vrijeme izvršenja nije podudaralo sa izvještajima PU Ilidža, Saobraćajne jedinice MUP-a KS i Josipa Barića.

Naveo je i to kako je imao opstrukcije tokom istrage te da prva četiri mjeseca iz MUP-a KS nije mogao dobiti potrebnu dokumentaciju. Rekao je i da je Tužilaštvo KS vršilo pritisak na Ad-hoc tijelo. Više puta je, kaže, obavijestio tužiteljicu Dalidu Burzić o nepravilnostima u postupanju u ovom krivičnom djelu.

Nakon isteka mandata u Ad-hoc komisiji, zvali su ga svjedoci koje je također saslušao (u svojstvu pripadnika FUP-a, op.a.) i između ostalih policajac koji je otišao u penziju s mjesta istražitelja videonadzora. Zvao ga je i svjedok koji je vidio događaj, bio na licu mjesta, i tražio da bude zaštićen, ali, tvrdi Šehović, niko ga nije zvao.

Rekao je i to da je “najmanje devet kantonalnih tužilaca radilo na ovom slučaju, a da su dvojica bila zadužena za komunikaciju sa FUP-om”.

Danas je svjedočila i Sandra Zubović, ljekar radiolog KCUS-a, koja je bila svjedok Tužilaštva BiH. Kazala je da je generalna direktorica KCUS-aSebija Izetbegović 2016. godine formirala komisiju u svojstvu vještaka da vještači CT Alise Ramić Mutap, a po nalogu Tužilaštva KS. Komisiju su činili, pored nje, prof. dr. Kemal Dizdarević i dr. Jasminka Đelilović-Vranić. Prof. Dizdarević i dr. Zubović su ustanovili čitanjem CT slike da nije bilo traume na mozgu. Prof. Đelilović-Vranić nije obrazložila razloge zbog kojih se nije složila sa mišljenjem svojih kolega u komisiji.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je kako se danas govorilo i o spornim mobitelima Alise Mutap i načinu na koji je on završio u policiji, kao i o mobitelu Dženana Memića koji je bio kod nje tokom kobne noći.

Suđenje u ovom predmetu biće nastavljeno 7. aprila s početkom u 9 sati.

Vezani članci

Šehović: Jedva čekam da kažem sve što znam o slučaju ‘Memić’ (VIDEO)

Visokoin.com

Policajac u Kiseljaku spasio dva mlada života

Visokoin.com

Tokom kontrole saobraćaja pokušao podmititi policajca

Visokoin.com

Policajac iz Zenice osuđen na preko 2 godine zatvora zbog pomaganja kriminalcima

Visokoin.com