Johnny Štulić traži 25 miliona eura odštete od Croatia Recordsa

Branimir Johnny Štulić još od 1991. godine od Jugotona, čiji je pravni nasljednik Croatia Records, traži 12 miliona eura, a za ukradeni copyright u periodu od 1991. godine do danas još toliko.

Prvi čovjek Croatia Recordsa, Želimir Babogredac kaže:

– Mi smo u autu, na koncertima i turnejama provodili dane i godine. Zadnji put smo se vidjeli prošlog proljeća. Htio sam vidjeti kako izgleda. On izgleda 10 godina starije. Zapustio se, ali totalno. Njegova me žena dočekala, ja sam došao uvjeren da idemo na neki ručak. Vani je sunce, predivan dan, no on me želi dočekati u stanu u kojem je totalni mrak. Roletne nije dizao godinama. E to je problem. Johnny je postao mračan tip. A od kud mu cifra od 25 miliona eura? Pa on je izračunao tako da ploča danas vrijedi 25 eura, što je precijenjeno, a on je u vrijeme bivše države prodao oko milion ploča, što je ukupno 25 miliona eura. To je ludost, objasnio je Babogredac u razgovoru za Jutarnji list.

Na tvrdnje Štulića da nikada nije potpisao ugovor sa Jugotonom, Babogredac ima kontra dokaze. Četiri kartonske kutije na kojima stoji natpis AZRA, te su u njima jasno posloženi ugovori koje je Branimir Johnny Štulić potpisivao u ime Azre.

– Prema potpisanom ugovoru za debi album grupi Azra ide 5 posto od zarade, a sam Štulić je dijelio novac u okviru grupe. Prema njegovim odredbama Boris Leiner i Mišo Hrnjak su trebali dobiti 1,35 %, on 1,3%, a njihov producent Drago Mlinarec 1%. Klauzula od šest mjeseci je stroga klauzula koja govori: ako si sad snimio ploču za mene, šest mjeseci ne možeš snimiti ni za Jugoton ni za nekog drugog. Štulić je u svojoj glavi pretvorio tih šest mjeseci u eksperimentalni rok, nakon čega prekida ugovor. Što nije istina.

Tih šest mjeseci zapravo je značilo “budimo pametni i sad radimo na promociji tek izdane ploče, nemojmo snimati nikakav drugi materijal”. Te ugovore, koji su bili jednaki za sve, potpisivali su svi tadašnji izvođaći. Nije bilo mogućnosti izmjena –ili ćeš to potpisati, ili nećeš surađivati sa Jugotonom koji je bio najveći izdavač u regiji. Naravno, što su bili bolji, veći su bili i postotci, za kraj je protumačio Babogredac.

(VisokoIN)

Vezani članci

Aleksandra Prijović ide i na treću Zetru: Dva koncerta rasprodana u rekordnom roku, otvoren i treći termin…

Visokoin.com

Mirza Selimović objavio novu pjesmu „Plakaćeš“

Visokoin.com

Matea Kalajdžić: “Bez ljubavi, umjetnosti, interakcije sa drugim ljudima, nemoguće je živjeti!”

Visokoin.com

“Otrov”: Jelena Rozga snimila novi spot na auto otpadu

Visokoin.com

FANTOM SLOBODE

Visokoin.com

Sergej Ćetković otvara Sarajevo Music Stage

Visokoin.com