Još jedna žrtva “minimalca” u RS-u: Vlasnici kompanije sve radnike poslali kući

Kompanija “Mila-Tekstil” iz Prijedora zbog “nerazumnog” rasta minimalne plate donijela je odluku o likvidaciji, a zaključno sa 20. januarom svim radnicima je prestao radni odnos.

Ova kompanija od Okružnog privrednog suda u Prijedoru zatražila je da im dodijeli likvidacionog upravnika, navodeći da ne mogu nastaviti pozitivno poslovati pod ovim uslovima.

“Smanjenje obima posla zbog stanja u svjetskoj ekonomiji , nerazumno povećanje obaveznog ličnog dohotka za radnike oko 40 posto u bruto iznosu od strane Vlade Republike Srpske, te negativno poslovanje u prošloj godini”, neki su od razloga za likvidacioni postupak koji su naveli u kompaniji “Mila-Tekstil”.

Dalje, u svom dopisu Okružnom privrednom sudu u Prijedoru navode da je donesen zaključak da je nemoguće nastaviti pozitivno poslovanje pod novim uslovima.

“Naše društvo spada u niskoprofitabilnu granu privrede, radimo tzv. lohn poslove isključivo za strano tržište. Zapošljavamo priučenu radnu snagu i preko 80 posto prihoda ide za lične dohotke. Trenutno smo odjavili radnike sa 20. januarom 2024. godine prema kojima smo izmirili sve obaveze, lične dohotke i doprinose”, navedeno je dopisu kojim traže od Okružnog suda u Prijedoru da im u razumnom roku dodijeli likvidacionog upravnika.