Južna trasa Koridora 5c prolazi kroz minska polja

Kako je najavljeno, tokom ove godine trebala bi početi izgradnja oko 150 kilometara autoceste na koridoru 5c. Najavljeno je i kako će od tih 150 kilometara autoputa, izgradnju 45 kilometara finansirati Vlada FBiH, za šta su osigurana sredstva, a ostalih više od 110 kilometara će biti ponuđeno stranim investitorima koji su zainteresirani.

Južna trasa, dio koridora od Jablanice do spajanje s trasom u Hrvatskoj posebno je specifična. Pored problema s odabirom trase, problem su i zaostale mine i druga neeksplodirana sredstva iz prošlog rata, koji su se vodili upravo na prostorima kojima vodi koridor, zapravo na jednom dijelu je upravo bila i linija razgraničenja, piše Večernji list.

Minska polja velika su opasnost za sigurnost građana i zapreka su za bilo kakvu upotrebu koja im je namijenjena prostornim planovima (eksploatacija zemljišta u poljoprivredne svrhe, širenje naselja, ali i izgradnje infrastrukture). Ovaj problem se smatra privremenim ograničenjem u prostoru, ali je njegovo rješavanje uveliko otežano jer se radi o minskim poljima nepoznatog rasporeda, s pojedinačnim minama ili grupama mina rasprostranjenih na širem području. Neka područja su minirana i razminirana više puta za vrijeme ratnih događanja.

Prema izvješću za 2010.godinu godišnji plan smanjenja ovih površina realiziran je 77%. Prema ovom izvještaju u HNŽ-u trenutno je 192,230.400m² a u ZHŽ-u 1,155.080 m² nerazminiraniranih prostora, izvor podataka je BHMAC.

Tako je, prilikom izgradnje autoputa obvezna suradnja s BIHMAC-om, kako bi se prioritetno dekontaminiralo područje ovoga plana kao i neposredno uz njega. Sistemsko izviđanje kojeg provodi BHMAC razotkrilo je veličinu i ozbiljnost problema, i poslužilo je kao polazna osnova za izradu Plana.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com