Kako štedi ZZO ZDK: Ko preživi covid, dobiće refundaciju lijekova

“Obustavlja se postupak po zahtjevu za refundaciju troškova lijeka Actemra obzirom da je osigurano lice ….. preminula.”

Tako glasi odgovor koji je porodica premule Zeničanke dobila od Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) nakon što su podnijeli zahtjev za naknadu više od hiljadu maraka troškova za lijekove koji, nažalost, nisu pomogli njihovoj supruzi i majci.

Samo nekoliko sati nakon što je porodica podnijela žalbu na rješenje, smatrajući da su priložili svu traženu dokumentaciju i postupili sukladno objavljenom pozivu za refundaciju, iz ZZO ZDK izdaju saopštenje kojim tumače da članovi porodice preminulih nemaju pravo na refundaciju – sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH.

Ako je tako, onda su optužili kolege iz sarajevskog ZZO za nezakonitost, jer je u ovom kantonu naknada troškova moguća i za članove porodice oboljelih od Covida.

Nedugo potom, Zavod donosi dodatnu odluku kojom navodi da će troškove za lijekove Covid pacijenata refundirati i bolnicama u Zenici i Tešnju, ali nema naznake odredbe da pacijenti moraju preživjeti kako bi naknada, milošću Zavoda, bila odobrena.

Nije nevažno ni to što je ZZO ZDK pacijente u ovom kantonu dodatno diskriminisao odredbom da će pravo na refundaciju imati samo oni koji su lijekove kupili nakon 15. aprila!?

Očito za zenički zavod pandemija počinje od tog datuma, kao da prethodnih dana i mjeseci desetine ljudi dnevno nije umiralo usljed Covida, dijelom i što nadležni nisu bili sposobni nabaviti ili mnogi jednostavno nisu imali novca za potrebne lijekove.

Članovi porodice preminule pacijentkinje u razgovoru za Žurnal navode da njihov primjer nije usamljen te da će oni, a moguće i još neki podnijeti krivične prijave protiv nadležnih u ZZO ZDK.

Uporedo, zavod pod upravom kadra A-SDA direktora Omera Škalje nije uopće štedljiv za svoje potrebe. Žurnal je pisao da se radi o direktoru koji je primao uporedo penziju i platu!? U zavodu povećavaju plate, kupuju luksuzna vozila i mijenjaju sistematizaciju kako bi bilo uposleno desetine novih stranačkih “kadrova”. Dodatno je plaćen i rad u potrebnim i nepotrebnim komisijama, u kojima su direktorovi miljenici.

Važno je pri tome uštedjeti na drugim stavkama, poput lijekova za oboljele od Covida i ne samo od Covida…

(Zurnal.info)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

U požaru u kući u zeničkom selu Hajkovići smrtno stradale dvije žene

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com