McDonald's… Harbe (vjerenik pjevačice Alke Vuice)… Arslanagići… slastičarna Bonbon… vinoteka Dekanter…

Sarajevski biznismen Zlatko Arslanagić je od Vlade FBiH pod zakup dobio objekat u ulici Koševo i u njega uložio 700 hiljada KM na koje, prema ugovoru nije imao pravo povrata, a potom je prostor predao svog rođaku Vedadu Arslanagiću i od njega naplatio 700 hiljada KM.

Uoči otvaranja prvog McDonald’s restorana u Bosni i Hercegovini u julu prošle godine, na vidjelo su izbili detalji o vezama zastupnika ovog lanca brze hrane i prostorija u kojima su njegovi restorani smješteni.

Kratko podsjećanje: veza je Haris Ihtijarević, nekadašnji direktor Službe za zajedničke poslove FBiH i vlasnik firme Zelo iz Visokog, koja ima McDonald’sovu licencu za našu državu i direktor McDonald’sa, na nezakonit je način omogućio tom lancu restorana da dobije prostor u Ulici maršala Tita 36 u Sarajevu, u kojem se svojevremeno nalazio express restoran.

Ovi su navodi potvrđeni izvještajem o reviziji Službe za zajedničke poslove Federacije BiH, te istragom federalne Finansijske policije. Finansijska policija je istragom utvrdila da poslovni prostori u Titovoj ulici nisu jedini koji su zakupcima dodijeljeni mimo zakona, a sve zahvaljujući bivšem direktoru Harisu Ihtijareviću. Tako je poslovni prostor, nazvan AZ, u kojem se nalazi Bonbon, kafe-slastičarna Vedada Arslanagića, sina Edina Arslanagića, generalnog direktora Bosnalijeka, kompanije čije poslovanje proteklih dana intenzivno ispituju inspektori Finansijske policije FBiH.

Slobodno tržište Poslovni prostor AZ, inače u vlasništvu Vlade FBiH, Ihtijarević je u julu 2007. godine pod zakup izdao Zlatku Arslanagiću Harbetu, biznismenu i vjereniku pjevačice Alke Vuice. U ugovoru koji su potpisali Ihtijarević i pravni zastupnik Zlatka Arslanagića navedeno je da se prostor, površine 213 kvadrata sa pripadajućim dvorištem, izdaje po cijeni od 21 KM po kvadratnom metru, odnosno uz zakupninu od 4.473 KM mjesečno za cijeli prostor. Također, u ugovoru se precizira i to da zakupac (Zlatko Arslanagić) nema pravo na povrat 700 hiljada KM koje je uložio u obnovu poslovnog prostora.

Zlatko Arslanagić je poslije kratkog vremena poslovni prostor AZ, na adresi Koševo 6 u Sarajevu, ustupio Vedadu Arslanagiću, koji je u njemu otvorio kafe-slastičarnu Bonbon. Zlatko Arslanagić je, prema informacijama koje posjeduju Dani, od Vedada Arslanagića za “napuštanje” prostora AZ dobio 700 hiljada KM. Zlatko Arslanagić je Vedadu Arslanagiću ustupio prostor iako ugovor koji je potpisao sa Službom za zajedničke poslove ističe tek u julu ove godine.

O svemu ovome pitali smo Ihtijarevića. On tvrdi da je Zlatku Arslanagiću prostor iznajmljen u skladu sa odlukama Vlade FBiH. Na naše pitanje kako je Arslanagić od Arslanagića dobio povrat od 700 hiljada KM, Ihtijarević je kazao da je i on čuo “neke mahalske priče”.

“To sam i ja čuo, priznajem. Čuo sam neke mahalske priče po Sarajevu. Ja u to ne ulazim, meni je bitno da se Vladi plaćao zakup. Tržište je slobodno. Za neke je to dobar posao, za neke posao, a meni je bilo najbitnije da štitim interese Vlade i ja sam to i činio”, kaže Ihtijarević.

Tako je jedan Arslanagić ostao u Koševu, dok se drugi premjestio nešto dalje i to do Radićeve ulice 4, gdje je otvorio vinoteku Dekanter.

Iz dokumenata u posjedu Dana vidi se da su Zlatko Arslanagić, odnosno njegova firma Dekanter d.o.o i Služba za zajedničke poslove FBiH, koju je zastupala Sanela Jakubović potpisali ugovor o najmu poslovnog prostora. površine 72 kvadratna metra na adresi Radićeva 4. Cijena sitnica: 31 KM za metar kvadratni prostora u strogom centru Sarajeva. Najam ovog poslovnog prostora Arslanagića je koštao svega 2.232 KM mjesečno.

U Finansijskoj policiji objašnjavaju da je Ihtijarević, kao direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela Vlade Federacije BiH imao pravo, odnosno nadležnost izdavati u najam poslovne prostore u vlasništvu Federalne vlade.

Međutim, procedure izdavanja takvih prostora zakonski su regulisane, a u ovim slučajevima one nisu poštovane. Preciznije, za poslovne prostore u svakoj od gradskih zona propisane su određene cijene najma. Također, procedura predviđa i da se s namjerom davanja pod zakup određenih prostora raspiše javni poziv, da se potencijalnim zakupcima ponudi najniža cijena, a prostor izda onom koji ponudi najvišu. To, kada su u pitanju poslovne prostorije u Koševu i Radićevoj ulici nije urađeno. Osim što je Ihtijarević ta dva prostora u strogom centru Sarajeva izdavao po cijenama znatno nižim od propisanih i na taj način oštetio budžet Federacije BiH, oni su u najam izdani bez javnog poziva.

Finansijska policija FBiH ispituje i pod kakvim je okolnostima sačinjen ugovor o zakupu poslovnog prostora u ulici Prusačka broj 1. Riječ je prostoru u neposrednoj blizini zgrade federalne Vlade, poznatijem kao kafić Šetalište.

Neplaćen zakup Ihtijarević u ime Vlade FBiH i Nedim Tabaković, predsjednik Upravnog odbora Planinarskog društva Šetalište potpisali su ugovor o najmu prostora u Prusačkoj 1 u aprilu 2008. godine. Ugovorom je definisano da će Planinarsko društvo Šetalište poslovni prostor površine 84 kvadratna metra koristiti po cijeni od 12 KM po kvadratu, odnosno ukupno 1.008 KM mjesečno. Naime, postoje indicije da je ovaj prostor “privatiziran” i to uz znanje Ihtijarevića, a te navode provjerava Finansijska policija FBiH.

Nakon što smo Ihtijarevića podsjetili na ugovor o Šetalištu, on je kazao da je taj objekat dat pod zakup, ali da zakup nikada nije plaćen.

“To je odmah utuženo i naložena deložacija”, rekao je Ihtijarević.

Pa kako je, obzirom na nalog za deložaciju, Šetalište i dalje tamo gdje i bilo, pitamo Ihtijarevića.

“To mi nije poznato. Na tome su trebali raditi pravobraniteljstvo i sudovi”, rekao je on, dodajući kako bi, po njegovom mišljenju, sve poslovne prostore u vlasništvu Vlade trebalo privatizirati.

Dug od sedam miliona KM

Služba za zajedničke poslove Federacije BiH, na čijem je čelu Ihtijarevića za krajem ljeta 2011. godine zamijenio Davorin Korać, raspolaže nekretninama koji su u vlasništvu Vlade FBiH.

Kada je 1. januara 2007. godine ugašeno Ministarstvo odbrane Federacije BiH, Vlada je donijela odluku da njegovim nekretninama upravlja Služba za zajedničke poslove. Riječ je o 130 objekata.

Prema informacijama koje imaju Dani, za najam tih objekata nije naplaćeno oko sedam miliona KM, za koliko je, istovremeno, oštećen budžet Federacije Bosne i Hercegovine.

(VisokoIN/Dani)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com